Οκτώ Αμερικανικά Πανεπιστήμια «γνώρισαν» το Πανεπ. Ιωαννίνων

on .

AMERIKANIKH ANTIPROSOPEIA PANEPISTHMIO IOANNINWN

• Δεκαμελής αντιπροσωπεία Αμερικανικών Πανεπιστημίων επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με σκοπό την προώθηση των ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών συνεργασιών του Ιδρύματος με τα Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. Η επίσκεψη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με πανεπιστήμια των ΗΠΑ «International Academic Partnership Program» (IAPP Greece/ Pharos Summit 2022). 

Πιο συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επισκέφθηκαν εκπρόσωποι των εξής Ιδρυμάτων•Columbia University •George Mason University •Princeton University •Stockton University •University of Alabama •University of Kentucky •University of Texas - Health Science Center •William & Mary.

Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Μηνάς Πασχόπουλος, μέλη της ομάδας εργασίας για συνεργασίες με Πανεπιστήμια των Η.Π.Α., Κοσμήτορες των Σχολών, Πρόεδροι των Τμημάτων και μέλη Δ.Ε.Π. από διάφορα γνωστικά πεδία. 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκίνησε με μια σύντομη ξενάγηση στην πανεπιστημιούπολη και ακολούθησαν η παρουσίαση του Ιδρύματος από τον Πρύτανη και η χαρτογράφηση των συνεργασιών από την Καθηγήτρια Ευαγγελία Ντζάνη. Η Καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου ανέλυσε δύο μελέτες περιπτώσεων που αφορούν σε υπάρχουσες συνεργασίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ ο Καθηγητής Δημήτρης Καργιώτης, ως συντονιστής της συζήτησης, συνόψισε τις υπάρχουσες συμφωνίες και τις προοπτικές μελλοντικών συνεργειών.

Στην ανοικτή συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν όλα τα καίρια ζητήματα συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων, κυρίως οι ανταλλαγές φοιτητών και προσωπικού, η δημιουργία κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (διά ζώσης ή εξ αποστάσεως), τα βραχείας διάρκειας μαθήματα, θερινά σχολεία, κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα και κοινές επιβλέψεις διδακτορικών.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση οι εργασίες της συνάντησης ολοκληρώθηκαν αναδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές για την έναρξη νέων συνεργασιών.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας συνεχίστηκε με την ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αναπληρωτή Καθηγητή Ανδρέα Βλαχόπουλο και τις Επικ. Καθηγήτριες Κλεοπάτρα Καθάριου και Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου.