Η Ήπειρος άντεξε στην κακοκαιρία!

on .

EPIDOMA THERMANSHS KALORIFER

• Πέρασε και σχεδόν δεν… ακούμπησε την Ήπειρο η κακοκαιρία «EVA», τουλάχιστον με τη δύναμη που προέβλεπαν οι μετεωρολόγοι και για την οποία σήμανε συναγερμός σε ολόκληρη τη χώρα, στάλθηκαν μηνύματα μέσω του 112 και γενικά υπήρξε μια γενική αναταραχή! 

Η επιδείνωση του καιρού πράγματι ξεκίνησε από τη Δυτική Ελλάδα, αλλά δεν έφτασε με σφοδρότητα στην περιοχή μας, αφού το κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι σποραδικές καταιγίδες, αλλά και οι κατά τόπους θυελλώδεις άνεμοι, φαινόμενα όμως συνηθισμένα για την εποχή. 

Βέβαια, η Πολιτική Προστασία και οι μηχανισμοί των Δήμων ήταν από την πρώτη στιγμή σε επιφυλακή, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα για να επέμβουν οι αρμόδιες αρχές. 

Από χθες επανήλθε η ηλιοφάνεια και σύμφωνα με τις προβλέψεις έτσι θα κυλήσει και η τρέχουσα εβδομάδα. 

Το επίδομα θέρμανσης 

Μπορεί να πέρασε το πρώτο για τον φετινό χειμώνα μικρής διάρκειας κύμα κακοκαιρίας, ωστόσο ο καιρός άρχισε να κρυώνει και το θέμα της θέρμανσης βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες των νοικοκυριών, ειδικά εκείνων στις ορεινές περιοχές. Αρκετοί έχουν ήδη προμηθευτεί κάποιες ποσότητες πετρελαίου υπό τον φόβο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και νέα αύξηση στην τιμή του, ωστόσο όλοι περιμένουν εναγωνίως το επίδομα θέρμανσης, καθώς φέτος οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι (υπολογίζεται ότι θα δοθεί σε 1,3 εκατ. δικαιούχους).

Η απόφαση δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μάλιστα σήμερα, Δευτέρα αναμένεται ν’ ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα (MyΘερμανση) της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

Ας σημειωθεί ότι η χορήγηση του επιδόματος επεκτείνεται και στο φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) πέραν του πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του υγραερίου, των καυσόξυλων, της βιομάζας (πέλετ) και της θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης. 

Έως 800 ευρώ είναι το ποσό του επιδόματος, για κατοίκους στο 90% των περιοχών ενώ για τις πιο ψυχρές περιοχές, η επιδότηση φτάνει έως και τα 1.000 ευρώ. 

Προβλέπεται διπλασιασμός του ποσού του επιδόματος, το οποίο μπορεί να ανέλθει στα 1.600 ευρώ, για νέους δικαιούχους οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και για παλαιούς δικαιούχους οι οποίοι παύουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το αντικαθιστούν με μία από τις λοιπές επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή με τηλεθέρμανση.

Σε τρεις δόσεις 

Η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί σε 3 δόσεις.  Η πρώτη πληρωμή θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου για αγορές που έχουν γίνει έως τις 30 Νοεμβρίου. Την ίδια ημερομηνία θα λάβουν την προκαταβολή και οι περσινοί δικαιούχοι ανεξάρτητα από το αν έχουν αγοράσει καύσιμα ή όχι.

Η δεύτερη πληρωμή θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου για αγορές που θα γίνουν έως τέλος Ιανουαρίου 2023, ενώ στις 28 Απριλίου θα καταβληθεί το επίδομα για αγορές έως 31 Μαρτίου του 2023.