Φοβίζει το κοκτέιλ γρίπης και κορωνοϊού!

on .

IATRIKO ERGASTHRIO DIAGNOSTIKO

• Για ένα νέο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού μιλούν οι ειδικοί ενόψει Νοεμβρίου, με τα κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1 και BQ1.1 που βρέθηκαν στην Ελλάδα να προβληματίζουν.

Για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν στη χώρα μας 10 κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, ΒQ.1 και πέντε της υποπαραλλαγής BQ.1.1 σε Αθήνα και Κρήτη, κατά το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι νέες παραλλαγές είναι κάτι σχετικά αναμενόμενο και όπως είχε επισημάνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης: «Eίναι θετικό το ότι οι παραλλαγές είναι "παιδιά" της Όμικρον και όχι ενός διαφορετικού κλάδου, όπως βλέπαμε σε προηγούμενα κύματα. Kάτι που κάνει την πανδημία πιο προβλέψιμη».

Λίγες ώρες πριν την δημοσίευση της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, προειδοποίησε για μία έκρηξη κρουσμάτων κατα τη διάρκεια του Νοεμβρίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ωστόσο καθησύχασε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ασκηθεί πίεση στα νοσοκομεία.

«Δεν θεωρώ ότι θα ξεπεράσουμε τους 150 διασωληνωμένους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης, ωστόσο επανέλαβε τη σύσταση για εμβολιασμό με την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου, αν  και παραδέχτηκε πως «ο κόσμος έχει κουραστεί»,  ενώ σημείωσε ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο να βγει σύσταση για εμβολιασμό στους κάτω των 60 ετών». 

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται έκτακτη ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.