«Φωτιά» βάζει το φωτοβολταϊκό πάρκο 92 επενδυτών (!) στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας

on .

FOTOBOLTAIKA

• Νέες «φωτιές» για τον Περιφερειάρχη Ηπείρου άναψε το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 45,479 MW στη θέση «Λιβάδι Μεσοβουνίου Μαργαριτίου», για το οποίο η Επιτροπή Περιβάλλοντος κατά την χθεσινή συνεδρίασή της γνωμοδότησε θετικά, παρά την  ασαφή νομική μορφή της επένδυσης. 

Οι αντιδράσεις για το εν λόγω σχήμα των 91 επενδυτών (στο οποίο εκ των υστέρων προστέθηκε και ο Δήμος Ηγουμενίτσας) είναι έντονες, κυρίως για τον τρόπο που επιχειρείται να περάσει το έργο, αφού να σημειωθεί ότι αρνητικά είχε γνωμοδοτήσει και το Τοπικό Συμβούλιο Μαργαριτίου. 

Ερωτηματικά προκαλεί και η σύνθεση της ομάδας, αφού όπως ειπώθηκε περίπου οι μισοί είναι κτηνοτρόφοι, ενώ κάποιοι άλλοι ούτε καν από την περιοχή!

Την ίδια στιγμή, περισσότερο λάδι στη φωτιά ρίχνει και η συμμετοχή στην επένδυση του γιου του Περιφερειάρχη, με τον Αλ. Καχριμάνη να παρεμβαίνει χθες στην συνεδρίαση υπεραμυνόμενος του έργου αλλά και της συμμετοχής του γιου του. «Έχω και εγώ παιδιά ούτε στο δημόσιο τα έχω διορίσει ούτε ήρθε να πάρει έργο στην Περιφέρεια ή στους Δήμους. Ο γιος μου όπως και άλλα παιδιά έχει γίνει κτηνοτρόφος, έχει μονάδα στο Μέτσοβο και τον φώναξαν να συμμετέχει στην κτηνοτροφική συνεργασία και συμμετέχει», ανέφερε, μεταξύ άλλων. 

«Παρών» δήλωσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θ. Κορωναίος- Θ. Λιούρης,- μειοψήφησαν οι  Σπ. Ριζόπουλος- Κων. Ζέκα. Ζ. Γαλατάς. Μάλιστα ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπ. Ριζόπουλος ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα, προειδοποιώντας ότι θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Απόσυρση του θέματος είχε ζητήσει και η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αρνητικά για Ζίτσα

Κατά τ΄ άλλα Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο: «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή η συγκεκριμένη έκταση είναι χαρακτηρισμένη ως βοσκότοπος και θετικά για το «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο στις Αμυγδαλιές ισχύος 0,94 MW στην Τ.Κ. Ανατολικής, της Δ.Ε. Παμβώτιδας, του Δήμου Ιωαννιτών της Π.Ε. Ιωαννίνων Περιφέρειας Ηπείρου». Μειοψήφησαν: Κων. Ζέκα, Ζ. Γαλατάς.

Για αντιπλημμυρικά στην Άρτα

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος ήταν και η Αντιπλημμυρική Προστασία Άρτας καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο. 

Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά (μειοψήφησαν οι Σπ. Ριζόπουλος- Ζ. Γαλατάς) με όρους επί του περιεχομένου του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 

Μετά την εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχη Β. Γοργόλη, επί του θέματος τοποθετήθηκαν ο  Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Β. Ψαθάς, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης, η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ρ. Βαβέτση, εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ,  ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δ. Βαρέλης, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.α. 

Για το θέμα έκανε παρέμβαση και ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος  υπογράμμισε την αναγκαιότητα να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για την ουσιαστική και οριστική αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. «…Η μελέτη πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. Πρέπει να υπάρχει παράπλευρο δίκτυο, για τους παραγωγούς και τους κατοίκους της περιοχής. Δεν υπάρχουν αναχώματα και πρέπει να υπάρχει μέριμνα. Δεν πρέπει να υπάρχουν «κολοβές» μελέτες», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Επισημάνσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις κατέθεσαν όσοι τοποθετήθηκαν, ενώ τέθηκε και η αναγκαιότητα εξασφάλισης των απαιτούμενων κονδυλίων για να υλοποιηθεί το έργο. 

Σύμφωνα με τους όρους που θέτει το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, θα πρέπει να εξετασθεί στα πλαίσια της ορθολογικής λήψης αποφάσεων και η εναλλακτική λύση της απομείωσης του υδρογραφήματος πλημμύρας εισόδου μέσω ρυθμισμένης λειτουργίας των υπερχειλιστών των φραγμάτων ΠΟΥΡΝΑΡΙ Ι και ΙΙ και πρόβλεψη αποθηκευτικού όγκου των ταμιευτήρων για την μερική του πλημμυρικού κύματος, και την εν συνεχεία ρυθμισμένη εκροή. 

Το δεύτερο έργο, για το οποίο επίσης υπήρξε θετική γνωμοδότηση είναι  τα πρόσθετα / συμπληρωματικά υδραυλικά / αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις στο υποτμήμα Χ.Θ. 145+ 500 – Χ.Θ. 179+200» (ρέματα Αμμοτόπου, Κλεισούρας και τάφρος Τερόβου), Δήμος Αρταίων, Π.Ε. Άρτας / Δήμος Ζηρού, Π.Ε. Πρέβεζας / Δήμος Δωδώνης, Π.Ε. Ιωαννίνων.