Πολλά αγροκτήματα «βαφτίζονται» δάση!

on .

KTHMATOLOGIO IOANNINA PINAKIDA

• «Πονοκέφαλο» σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες γης στον Νομό Ιωαννίνων έχει προκαλέσει η προανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων, τα οποία καλούνται να ελέγξουν και, σε περίπτωση που θεωρούν πως θίγονται, να υποβάλλουν ενστάσεις. 

Κι αυτό επειδή σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνονται λάθη, τα οποία κυρίως έχουν να κάνουν με τον χαρακτηρισμό ως δασικών εκτάσεων αγροτεμαχίων που στο παρελθόν καλλιεργούνταν. Ως αποτέλεσμα, οι θιγόμενοι πολίτες τρέχουν και δε φτάνουν για να αποδείξουν ότι τους ανήκουν εκτάσεις για τις οποίες εξάλλου εδώ και τόσα χρόνια καταβάλλουν κανονικά ΕΝΦΙΑ! Χαρακτηριστική του προβλήματος είναι η περίπτωση που περιγράφει μέσω επιστολής του προς τον «Π.Λ.» ο κ. Ευαγγ. Ντ., ο οποίος ζητάει να υπάρξει σχετική ρύθμιση εκ μέρους της Πολιτείας. 

Η επιστολή

Στην επιστολή του λοιπόν αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί στους ιδιοκτήτες γης γενικότερα η διαδικασία της κτηματογράφησης:

«Πρόσφατα πήρα από το Εθνικό Κτηματολόγιο κάποια έγγραφα με την δηλωθείσα ακίνητη περιουσία μου στο χωριό. Ενώ υπήρξε βεβαιωμένη και αιτιολογημένη με διαθήκες και έγκυρες συμβολαιογραφικές πράξεις, είδα με θλίψη και αγανάκτηση τα αγροτεμάχιά μου και τους βοσκότοπους πέριξ του υποστατικού μου να διεκδικούνται εν μέρει ή κατά το ήμισυ ακόμη και εξ ολοκλήρου να καταπατούνται από το Δασαρχείο.

Η περιουσία αυτή βρίσκεται κατά πολύ, εντός οικισμού, αναγράφεται ως οικόπεδα και επειδή σήμερα μένει ακαλλιέργητη, παρουσιάζει χαμηλή βλάστηση. Τούφες, βάτα και πουρνάρια, δέντρα που τροφοδοτούσαν τα ζώα παλαιότερα και έδιναν ξερά ξύλα για τη ζεστασιά των ιδιοκτητών τους!

Και το παράδοξο να γίνεται η απόρριψη των περιουσιακών μας στοιχείων με την απαράδεκτη ένδειξη: «για το ακίνητο που δηλώσατε υποβλήθηκε δήλωση από άλλο πρόσωπο, του οποίου το δικαίωμα κρίθηκε ισχυρότερο, με βάση τα έγγραφα που αμφότεροι μας προσκομίσατε» και τις περισσότερες φορές πρόσωπο είναι το δασαρχείο άνευ δικαιολογητικών!

Στα χωράφια, αυτά οι πρόγονοι μας δούλεψαν μια ζωή και με μόχθο και ιδρώτα έβγαζαν τον επιούσιο. Στερήθηκαν και αγόρασαν τη γη με χρυσές λίρες ή την διαβίβασαν ως προίκα στις κόρες τους. Πού να έβλεπαν τώρα ότι το Ελληνικό Δημόσιο τα καταπατά αυθαίρετα. Γιατί δυστυχώς, γραφιάδες της περιστρεφόμενης καρέκλας, σχεδίασαν πάνω στις οθόνες και με την γραφίδα τους και όπου έβλεπαν πράσινο σημείωναν δάσος!

Ο πρόσφατος νόμος Αμυρά αν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν λύνει το πρόβλημα ούτε καταργεί τα γεγραμμένα για τα οποία εμείς ετησίως πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ!

Επιβάλλεται και το απαιτούμε κτήματα που βρίσκονται εντός ορίων των χωριών μας να ανήκουν εσαεί στους ιδιοκτήτες των, και οι πουρναρότοποι, γύρω από τα χωράφια να αποκαλούνται ιδιωτικά δάση, ώστε να μπορεί κάποιος, με άδεια του κράτους να τα υλοτομήσει.

Έτσι, αν κάποτε κάποιοι νέοι μας το επιθυμούν, να επιστρέψουν στην πατρώα γη και να μπορέσουν, χωρίς διαδικασίες, να καλλιεργήσουν την περιουσία των γονέων τους!».