Από σήμερα η χορήγηση των επικαιροποιημένων εμβολίων

on .

EMBOLIO

• Η μείωση των δεικτών της πανδημίας σε επίπεδο χώρας, αλλά και Ηπείρου που υπήρξε στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, έχει και την εξαίρεσή της, που αφορά το νομό Ιωαννίνων, στον οποίο διαπιστώθηκε μικρή άνοδος σε κρούσματα (2,3%) και ακόμη μεγαλύτερη (12%) στο ιικό φορτίο των λυμάτων στο Βιολογικό Καθαρισμό της ΔΕΥΑΙ, που είναι απόρροια της επιστροφής του κόσμου από τις διακοπές, αλλά και τις συναθροίσεις εντός και εκτός καταστημάτων. 

Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ σε γενικό επίπεδο προσθέτουν αισιοδοξία ενόψει του επερχόμενου Φθινοπώρου, ότι τουλάχιστον δεν πρόκειται να ζήσουμε καταστάσεις προηγούμενων χρόνων. 

Σε αυτό ασφαλώς συμβάλουν και τα εμβόλια, ενώ από σήμερα προστίθενται και τα επικαιροποιημένα τα οποία αντιμετωπίζουν τις μεταλλάξεις της Όμικρον. Χθες μάλιστα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το ποιοι και πότε μπορούν να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια (δημοσιεύονται στη συνέχεια). 

Παρέμβαση υπέρ του εμβολιασμού έκανε για άλλη μια φορά χθες ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, που δήλωσε σχετικά: «Ο αριθμός των κρουσμάτων και στην περιοχή μας δεν είναι μικρός και δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Καθώς μπαίνουμε και σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να προσέχουμε τηρώντας ορισμένα μέτρα, ενώ το κυριότερο όπλο που έχουμε είναι το εμβόλιο, το οποίο όλοι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε».

Η πορεία της πανδημίας

Τα κρούσματα κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας σε πανελλαδικό επίπεδο ανήλθαν σε 33.590 (ήτοι μειωμένα κατά 17% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Στην Ήπειρο επιβεβαιώθηκαν 1.448 έναντι 1.502 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Αυτά κατανέμονται ως εξής:

- Στο Νομό Ιωαννίνων επιβεβαιώθηκαν 784 κρούσματα (αυξημένα κατά 2,3%). 

-Στο Νομό Άρτας επιβεβαιώθηκαν 226 κρούσματα (μείωση 11,7%). 

- Στο Νομό Θεσπρωτίας επιβεβαιώθηκαν 207 κρούσματα (μείωση 15,5%)   

- Στο Νομό Πρέβεζας επιβεβαιώθηκαν 231 κρούσματα (μείωση 4,5%)    

Μείωση θανάτων

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 129 θάνατοι ασθενών COVID-19 (12 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -30% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 40 (31%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας  ήταν  101. 

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 793 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 113, -19% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 867 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 124, -16% εβδομαδιαία μεταβολή).

To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.88 (95% ΔΕ: 0.72 – 0.99

 Οι οδηγίες για τα εμβόλια

Από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) έναντι του κορωνοϊού σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορωνοϊό:

- Σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

- Σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

- Σε διαμένοντες και εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή σε άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων.

- Σε επαγγελματίες υγείας.

- Σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα 

- Σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορωνοϊό.

Διευκρινίζεται ότι:

Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών).

Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια, με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού.

Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού.

Τονίζεται εκ νέου ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός των παραπάνω ομάδων με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί.

• Ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μία δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για τον γενικό πληθυσμό και τρεις δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.