Το «πρώτο κουδούνι» σήμερα και στα σχολεία της Ηπείρου!

on .

SXOLEIA

Το «πρώτο κουδούνι» χτυπάει σήμερα στα σχολεία όλης της χώρας και φυσικά και της Ηπείρου, με τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία καθώς ξεκινάει επίσημα η νέα σχολική χρονιά. Όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των σχολείων στην περιοχή μας.

Το πρωί θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός, θα δοθούν οδηγίες για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου, οι μαθητές θα παραλάβουν τα βιβλία τους και θα αποχωρήσουν. Από αύριο, Τρίτη ξεκινούν κανονικά τα μαθήματα. Υπενθυμίζεται ότι έχει καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ωστόσο, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

Έναρξη με αλλαγές

Φέτος θα ισχύσουν κάποιες αλλαγές σε σχέση με την περσινή χρονιά. Όπως είναι γνωστό, θα εφαρμοστεί πιλοτικά η επέκταση του ωραρίου του Ολοήμερου Σχολείου από τις 16:00 στις 17:30 στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε σχεδόν 5.000 τμήματα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σε όλη τη χώρα, για όσους γονείς το επιθυμούν, εφόσον συμπληρωθούν τα τμήματα. 

Παράλληλα, στα σχολεία εισάγονται οι Εκπαιδευτικοί Όμιλοι, οι Παιδαγωγικοί Σύμβουλοι-Μέντορες, οι Ενδοσχολικοί Συντονιστές και τα ενισχυμένα ψηφιακά εργαλεία (διαδραστικοί πίνακες, ρομποτική κ.α.). Επίσης, εγκαινιάζεται το πρόγραμμα «Φιλία», το οποίο απευθύνεται σε στελέχη της Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας και σχολικού εκφοβισμού. Εξάλλου, θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά 24 Πρότυπα ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα.

Από την άλλη, θα συνεχιστούν τα 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, η «ελληνική Pisa», η Ενισχυτική Διδασκαλία, η Τράπεζα Θεμάτων, η αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου, ενώ ξεκινά και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Η Υπουργός Παιδείας

Αναφορικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο ΟΤ Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια με τις προσλήψεις χιλιάδων μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις καινοτομίες που εισάγονται στα σχολεία.

Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι σήμερα τα σχολεία ξεκινούν με 25.000 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς. «Για 12 χρόνια φεύγανε στη σύνταξη χιλιάδες εκπαιδευτικοί και δεν διοριζόταν κανείς μόνιμος. Θα δούμε μία σημαντική ενίσχυση σε εκπαιδευτικό προσωπικό», σημείωσε χαρακτηριστικά η Υπουργός για να προσθέσει: «Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια να εξορθολογήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό στην εκπαίδευση».

Εκτός όμως από τις προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και την αναβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι από φέτος θα υπάρχουν και οι μέντορες εκπαιδευτικοί που θα καθοδηγούν τους δασκάλους και καθηγητές ενώ θα δούμε νέα ψηφιακά εργαλεία με διαδραστικούς πίνακες οι οποίοι θα αρχίσουν να εγκαθίστανται στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Δηλώσεις - ευχές

* Σε μήνυμά της με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα τονίζει πως αυτή ξεκινάει με τις πλέον ιδανικές συνθήκες για τα ελληνικά σχολεία, δεδομένων των οικονομιών συγκυριών που δημιούργησαν οι αλλεπάλληλες κρίσεις. «Στο σύγχρονο Ελληνικό Δημόσιο σχολείο οι μαθητές μπορούν ξανά να ονειρεύονται, να χτίσουν σε γερά θεμέλια και με τα καλύτερα υλικά, με σύγχρονες διδακτικές πρακτικές και κυρίως έμψυχο δυναμικό με ικανότητες και γνώση», τονίζει χαρακτηριστικά και κάνει αναφορά σε καινοτομίες και μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται φέτος από την Κυβέρνηση όπως η χρονική επέκταση του ολοήμερου σχολείου, η αναβάθμιση του περιεχομένου των βιβλίων και η εισαγωγή νέων μαθημάτων, περισσότερες δημιουργικές δράσεις, νέα ψηφιακά εργαλεία, χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί.

* Με την ευκαιρία έναρξης των σχολείων, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη εκφράζει τις ευχές της στις μαθήτριες και τους μαθητές, στους καθηγητές και στους δασκάλους, σε όλους τους εργαζόμενους των σχολικών μονάδων και των υπηρεσιών της εκπαίδευσης, και φυσικά στους γονείς. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε γραπτή της δήλωση, «σε μια ακόμη δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης, οφείλουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας για να βγούμε υγιείς και δυνατοί, παρά την έλλειψη κατάλληλων μέτρων από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας. Δεν επιτρέπεται τα σχολεία να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης της νόσου. Αντί για διάτρητα υγειονομικά πρωτόκολλα, η κυβέρνηση οφείλει να θωρακίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τα σχολεία». 

* Σε ανακοίνωσή του ο εκπαιδευτικός και δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων Φίλιππος Ευαγγέλου επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με αισιοδοξία διότι στο σύνολο σχεδόν των σχολικών μονάδων έχουν καλυφθεί τα κενά αφού έχουν διοριστεί περίπου 8.500 μόνιμοι και 32.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Όλα αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, θα συμβάλλουν στην όσο το δυνατόν ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς και στη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς όφελος των μαθητών μας».