Απαράδεκτες και προσβλητικές οι δηλώσεις για τους βιασμούς

on .

IERA SYNODOS OKT 2017

• Ο άτυχος γάιδαρος του Γραμμένου σταμάτησε να ελκύει τα φώτα της δημοσιότητας στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, καθώς από χθες τα μονοπωλεί πλέον ο τιτουλάριος (άνευ Μητρόπολης δηλαδή) μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, μετά τις δηλώσεις που έκανε για τους βιασμούς και τις αμβλώσεις.

Οι δηλώσεις προκαλούν χιονοστιβάδα αντιδράσεων από την Ιερά Σύνοδο, τα Κόμματα και μεμονωμένους πολίτες και ιδίως γυναικών. Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΙ ισχυρίστηκε ότι «αν έχει βιαστεί … Δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα. Ε, ε μην τρελαθούμε. Δεν μένει έγκυος με αυτό το θέμα πρέπει να έχει συμμετοχή (…) πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για γίνει σύλληψις». Στις ενστάσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Χρυσόστομος δεν έδειξε να κάνει πίσω, υποστηρίζοντας ότι άλλο είναι βιασμός και άλλο είναι σύλληψη. Σε ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος σημειώνει ότι πρόκειται για δηλώσεις «συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών», οι οποίες «αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Τέλος επισημαίνει ότι ο κ. Χρυσόστομος παρέστη στην εκπομπή ως άτομο και δεν εκπροσωπούσε τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου. «Προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού», σημείωσε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή της στο Twitter η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, ενώ δηλώσεις καταδίκης έκαναν και πολλοί άλλοι πολιτικοί. Χθες βράδυ έγινε γνωστό ότι επτά γυναίκες κατέθεσαν μήνυση κατά του Μητροπολίτη στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Μετά το κύμα των αντιδράσεων ο Μητροπολίτης τελικά ζήτησε συγγνώμη από όσες γυναίκες θίχτηκαν, αποδεχόμενος ότι δεν ήταν απόλυτα σαφής σε όσα είπε.