Μέτρα ΤΩΡΑ για τη στέγαση των φοιτητών στα Γιάννενα!

on .

• Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» ειδικά για τους νέους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει μετατραπεί φέτος η αναζήτηση στέγης στην πόλη, ενώ τα πράγματα δυσκολεύουν και για τους παλιότερους φοιτητές που σπουδάζουν ήδη εδώ εξαιτίας της ακρίβειας, η οποία εξανεμίζει τον προϋπολογισμό των οικογενειών τους.

Στο θέμα έχει αναφερθεί ήδη ο «Π.Λ.» με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά του επισημαίνοντας την ανάγκη οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς, Δήμος Ιωαννιτών, Περιφέρεια Ηπείρου και Πανεπιστήμιο να συνεργαστούν προκειμένου να λάβουν συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των παιδιών που θα έρθουν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά στην πόλη μας για σπουδές.

Διαμαρτυρία φοιτητών

Οι δυσκολίες, όσον αφορά στην εύρεση φοιτητικής στέγης, θα παραμείνουν και το επόμενο διάστημα στην επικαιρότητα και θα λαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις όσο δεν δίνεται λύση.

Ήδη χθες οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής και ΠΤΔΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας με κυρίαρχο αίτημα να παρθούν άμεσα μέτρα για τη στέγαση όλων των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι φοιτητές δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους απαιτώντας να μη μείνει κανείς χωρίς σπίτι ή δωμάτιο σε Εστία! 

Όπως, εξάλλου, τόνισαν, ειδικά φέτος το να σπουδάσουν γίνεται ακόμα πιο δύσκολο εξαιτίας της ακρίβειας που εξανεμίζει τα χρήματα των οικογενειών τους. 

Τι ζητούν οι Σύλλογοι

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι τόσο στα Γιάννενα όσο και πανελλαδικά διεκδικούν συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη παλιών και νέων φοιτητών που το έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα, απαιτούν την άμεση ανέγερση νέων εστιών, την επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη και προτείνουν να αξιοποιηθούν κτίρια του Δημοσίου, των Δήμων και των Περιφερειών για τη στέγαση φοιτητών. 

Επίσης ζητούν να ανοίξουν άμεσα οι αιτήσεις για τα κενά δωμάτια στις Φοιτητικές Εστίες ώστε να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν την έναρξη του εξαμήνου, ενώ παράλληλα, όπου δεν επαρκούν τα δωμάτια των ΑΕΙ, να ενοικιαστούν όσα χρειάζεται σε ξενοδοχεία για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. 

Τέλος, οι Σύλλογοι προτείνουν να δοθεί σταθερή μηνιαία επιδότηση φοιτητικής κατοικίας για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι και να καταβληθεί άμεσα το ετήσιο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, το οποίο να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ με διεύρυνση των δικαιούχων.