Ουδέν… νεότερο για την παραλίμνια έκταση στον Αγ. Νικόλαο Κοπάνων!

on .

OIKOPEDO ETAD

• Κανένα ουσιαστικό βήμα δεν έχει γίνει ακόμα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης και αξιοποίησης των ακινήτων της ΕΤΑΔ Α.Ε., έκτασης 57 στρεμμάτων στην Παραλίμνιο περιοχή, ανάμεσα στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων και τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Λιμνοπούλας.

Έχει μεν ξεκινήσει μία συνεργασία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου με τον Δήμο Ιωαννιτών, όμως οι σχετικές διαδικασίες προχωρούν με ρυθμούς… χελώνας, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη έκταση να παραμένει σκουπιδότοπος, με αυθαίρετα οικήματα εντός και παλιά μηχανήματα από το αμαξοστάσιο του Δήμου.

Ερώτηση Καλογιάννη

Τα παραπάνω προκύπτουν από απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στον Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος επανήλθε πρόσφατα με νέα ερώτηση για το τι μέλει γενέσθαι με τη σημαντική αυτή για την πόλη παραλίμνια έκταση.

«Δυστυχώς, στην προαναφερόμενη έκταση έχουν τοποθετηθεί, αυθαίρετα, λυόμενοι οικίσκοι οι οποίοι βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Άλλα τμήματα της έκτασης χρησιμοποιούνται ως αμαξοστάσιο, ενώ στον ευρύτερο χώρο γίνεται ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων», τονίζει χαρακτηριστικά στην ερώτησή του ο Γιαννιώτης βουλευτής και ζητάει ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ΕΤΑΔ Α.Ε. για την αποκατάσταση της έκτασης, για το ποιός είναι ο σχεδιασμός και πότε αναμένεται αυτός να αρχίσει να υλοποιείται.

Η απάντηση της ΕΤΑΔ

Στην απάντησή του προς τον Σταύρο Καλογιάννη, ο Υπουργός Οικονομικών διαβιβάζει έγγραφο του Δ/ντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ, στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως η έκταση είναι μισθωμένη στον Δήμο Ιωαννιτών από το 1996. Ο Δήμος μετά την όχληση της ΕΤΑΔ ζήτησε συμβιβαστική επίλυση του θέματος στις αρχές 2022. Η ΕΤΑΔ πρότεινε συγκεκριμένους όρους, μεταξύ των οποίων, την εξυγίανση του ακινήτου με απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών και χρηστών. Τέλος, ζητήθηκε από τον Δήμο να ασκήσει τα νόμιμα, προκειμένου οι αυθαιρέτως διαμένοντες στο ακίνητο να απομακρυνθούν και να μεταφερθούν σε δημοτικό ακίνητο.

Ο Δήμος, απάντησε στην ΕΤΑΔ, ότι συναινεί στους όρους εξυγίανσης που του έθεσε η ΕΤΑΔ και άσκησε αγωγή αποβολής των αυθαίρετων χρηστών από τμήμα της έκτασης που είχε παραχωρηθεί στο παρελθόν από τον Δήμο, ώστε να αποδοθούν ελεύθερα τα ακίνητα στο Δημόσιο. Ως προς την αξιοποίηση, ο Δήμος έχει δεσμευθεί να αποδώσει τα ακίνητα της παλαιάς όχθης ελεύθερα από κάθε αυθαίρετη κατασκευή, μεριμνώντας για την ορθή αποτύπωση και καταγραφή των κτιρίων και έχει ήδη ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Τίποτε ουσιαστικό…

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργείου, ο Στ. Καλογιάννης χαρακτηρίζει καταρχήν «θετικό» το γεγονός ότι υπάρχει πλέον συνεργασία μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και ΕΤΑΔ για την εξυγίανση και αξιοποίηση των ακινήτων της παραλίμνιας περιοχής. Σπεύδει όμως να επισημάνει ότι, όπως προκύπτει από την απάντηση της ΕΤΑΔ, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι το ουσιαστικό προς αυτήν την κατεύθυνση. Καταλήγοντας, ο βουλευτής επισημαίνει πως «πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και να κινηθούν επιτέλους οι απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να ολοκληρωθεί με τον βέλτιστο τρόπο η αξιοποίηση των συγκεκριμένων παραλίμνιων εκτάσεων, προς όφελος της πόλης και των συμπολιτών μας».