Και τα λουτρά Σαγιάδας σε «πλάνο» αξιοποίησης

on .

LOYTRA SAGIADAS

• Στην ολοκληρωμένη και συστηματική αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που διαθέτει η Ήπειρος στοχεύει η Περιφέρεια Ηπείρου εκσυγχρονίζοντας και αναβαθμίζοντας τα ιαματικά λουτρά που υπάρχουν σε καθέναν από τους τέσσερις Νομούς της. 

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τα λουτρά Πρέβεζας και Χανόπουλου Άρτας, σειρά παίρνουν αυτά του Αμαράντου και των Καβάσιλων στην Κόνιτσα. Υπάρχουν όμως και τα λουτρά της Σαγιάδας, που δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν δωρεάν για το κοινό από τον τότε δήμαρχο της περιοχής Βαγγέλη Μάστορα, τα οποία δυστυχώς σήμερα παραμένουν κλειστά, και δεν χρηματοδοτούνται, αφού δεν έχουν νομιμοποιηθεί.

Θα ήταν ωφέλιμο για τον Νομό Θεσπρωτίας, να αναδειχθούν τα λασπόλουτρα της περιοχής και ο Δήμος Φιλιατών τα τελευταία χρόνια κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς θα μπορούσαν να δώσουν μεγάλη ώθηση στον τουρισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα υπήρχαν στη Σαγιάδα λειτουργικές εγκαταστάσεις, οι οποίες από το 2011 περίπου είναι αναξιοποίητες και έχουν αφεθεί στη φθορά. 

Θεραπευτικός πηλός…

Ο πηλός της Σαγιάδας, αναγνωρίστηκε ως ιαματικός, με την με αριθμό 6 απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας την 18/04/2006. Μελέτη του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχε γίνει παλαιότερα για τον πηλό της περιοχής με ευθύνη του καθηγητή Μήτρακα Μανασσή.

Και στην επιστημονική αυτή εργασία με τον τίτλο: «Μελέτη προσδιορισμού φυσικοχημικών χαρακτηριστικών πηλού Σαγιάδας Θεσπρωτίας», αξιολογήθηκε αυτός ως θεραπευτικός.

Μεταξύ άλλων, σημειωνόταν στη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα εξής: «Ο πηλός είναι ζελατινώδης, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, παρουσιάζει ομοιογένεια, καλή πλαστικότητα και άριστη συνάφεια με την επιδερμίδα, στοιχεία που τον καθιστούν έτοιμο για εφαρμογή. Κατά την εφαρμογή δημιουργεί τοπική υπεραιμία, καθώς επίσης άριστη καθαριότητα και τρυφερή αφή της επιδερμίδας… Το μαύρο χρώμα του πηλού αυτού οφείλεται σε θειούχα άλατα, τα οποία αποτελούν σημαντικό θεραπευτικό συστατικό του».

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, «τα θειούχα ιόντα τεκμηριώνουν τη διαπιστωμένη αγγειοδυναμική δράση του πηλού, η οποία, σε συνδυασμό με τη θερμική δράση, θεραπεύει μυοσκελετικές ασθένειες... Η αγγειοδυναμική δράση του πηλού, σε συνδυασμό με την εξουδετέρωση και απορρόφηση των όξινων συστατικών της υψηλής C.E.C., τον καθιστούν άριστο καλλυντικό υλικό (καθαρισμό προσώπου)».

Η.Μ.