Μεθοδεύσεις σε βάρος των Β/Ηπειρωτών ενόψει της Απογραφής στην Αλβανία!

on .

OMONOIA SYNENTEYKSH 31 5 22

• Τις μεθοδεύσεις του Αλβανικού κατεστημένου σε βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ανέδειξαν σε εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Βασίλης Κάγιος και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες. 

Τα όσα επισήμαναν τα δύο στελέχη της Ελληνικής Μειονότητας, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που επιχειρεί να εμφανίσει η Κυβέρνηση Ράμα και μάλιστα στα στελέχη της Ε.Ε. που έχουν επιφορτιστεί με τoν έλεγχο - προόδου της Αλβανίας ως προς την τήρηση των όρων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. 

Συγκεκριμένα οι κ.κ. Κάγιος και Ντούλες, αναφέρθηκαν με τεκμηριωμένα στοιχεία στις παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων των Μειονοτήτων και ειδικότερα στη στέρηση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού τους στις εκτός των αποκαλουμένων «μειονοτικών ζωνών». Πρόκειται για ένα καίριο ζήτημα καθώς επίκειται η Γενική Απογραφή Πληθυσμού τον ερχόμενο Οκτώβριο και η Αλβανία με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να μειώσει τον αριθμό των Ελλήνων, καθώς πολλοί από όσους δεν έχουν φύγει στο εξωτερικό εργάζονται και διαμένουν σε άλλα αστικά κέντρα. 

Ένα ακόμη θέμα που «καίει» τους Έλληνες της Αλβανίας, είτε παραμένουν στον τόπο τους, είτε έχουν μεταναστεύσει, όπως επίσης αναδείχτηκε, είναι οι τύχες των ιδιωτικών τους περιουσιών, καθώς τα δικαιώματα που έχουν παραβιάζονται χωρίς καμία αναστολή από την Αλβανική πολιτεία. Στο στόχαστρο των επιτήδειων έχουν μπει επίσης ακίνητα – «φιλέτα» κοινοτήτων και Μονών και ναών της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Οι μεθοδεύσεις και οι σκοπιμότητες του Αλβανικού κατεστημένου όμως, όπως τονίστηκε, δεν περιορίζονται σε αυτά. Συνεχίζονται οι πρακτικές διακρίσεων σε ο,τι αφορά τη δημόσια χρήση της Ελληνικής γλώσσας, υπάρχει μια εντεινόμενη ρητορική βία από συγκεκριμένα ΜΜΕ σε βάρος των Ελλήνων και ειδικά των πολιτικών τους εκπροσώπων. 

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, από τους οποίους  εκφράστηκε διάθεση συνεχούς στήριξης και συμπαράστασης για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα ειδικά σε ότι αφορά το καθεστώς που διέπει τη κατάσταση της στην Αλβανία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», υπογραμμίστηκε ακόμη  η ιδέα ότι δύναται να υπάρξει ακόμη πιο ουσιαστική σύγκλιση μεταξύ των τεκμηριωμένων απαιτήσεων των φορέων της ΕΕΜ για πρακτική εφαρμογή στην Αλβανία των δικαιωμάτων τους σύμφωνα με τα καλύτερα ισχύοντα στην ΕΕ και του γενικότερου πολιτικού σχεδιασμού της Αθήνας για αναβαθμισμένο ρόλο στη Βαλκανική. Στη λογική αυτή η αποφυγή μικροκομματικών σκοπιμοτήτων προφανώς και είναι το πλέον θεμιτό και παράγοντας πολλαπλασιασμού των θετικών απορροιών της προσπάθειας.

Η εκδήλωση  ήταν διήμερη και περιλάμβανε και πολιτιστικό σκέλος με τη συμμετοχή καλλιτεχνικών συνόλων και πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης».