Δεν υπάρχει τσιγάρο ακίνδυνο και… αθώο!

on .

  • SXEDIA TSIGARO 31 5 22
  • Άκρως βλαβερή συνήθεια είναι το τσιγάρο, ειδικά για ανθρώπους που υιοθετούν για χρόνια το κάπνισμα, καθώς οι επιπτώσεις του σ’ αυτούς μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα αρνητικές αλλάζοντας κυριολεκτικά τη ζωή τους.Και δεν είναι μόνο τα παραδοσιακά καπνικά προϊόντα που εμπεριέχουν κινδύνους αλλά και όλα τα καινούρια που εισέρχονται διαρκώς στην αγορά, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο ειδικά οι νέοι θεωρούν εσφαλμένα «αθώο»!

Τα παραπάνω τονίστηκαν και πάλι χθες από διάφορους φορείς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που έχει καθιερώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Δράσεις ενημέρωσης έγιναν μάλιστα και στα Γιάννενα.

Ενημερωτική δράση

Για τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος και τα οφέλη από τη διακοπή του ενημέρωσε χθες τους πολίτες το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία», στο πλαίσιο δράσης που υλοποίησε στον πεζόδρομο της Μάρκου Μπότσαρη, έξω από τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, μέλη της διοίκησης και του επιστημονικού προσωπικού του Κέντρου μοίρασαν φυλλάδια και συζήτησαν με διερχόμενους Γιαννιώτες σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών και κυρίως των νεαρών ηλικιών.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Σχεδίας» Σοφία Μαρκούλα, «περίπου 20 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως οφείλονται στο κάπνισμα, με το 40% των καρκίνων και το 60-90% των καρκίνων του πνεύμονα να σχετίζονται με τον βλαπτικό αυτό εθισμό. Ειδικότερα για την Ελλάδα, το ένα πέμπτο των θανάτων, δηλαδή 20.000 περίπου θάνατοι τον χρόνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν, με τη διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα είναι μια αιτία θνησιμότητας που μπορεί να αποφευχθεί και μια συνήθεια που μπορεί να πάψει με την κατάλληλη διαδικασία και την κατάλληλη ενημέρωση».

Νέα είδη τσιγάρου

Το μήνυμα ότι το κάπνισμα δεν προσδίδει στυλ, παρά μόνο δημιουργεί προβλήματα, έστειλε από την πλευρά της η ταμίας του Δ.Σ. Ανθή Μάστακα, λέγοντας ότι οι νέοι είναι υποψιασμένοι σε σχέση με το παρελθόν, ενώ η ψυχολόγος – συστημική θεραπεύτρια στο Κέντρο Πρόληψης Βίκυ Μπασογιάννη τόνισε την ανάγκη ανανέωσης και προσαρμογής των προγραμμάτων πρόληψης στα νέα δεδομένα, σημειώνοντας ότι οι έφηβοι φαίνεται να μειώνουν τη χρήση του παραδοσιακού τσιγάρου, ωστόσο αυξάνεται η χρήση του ηλεκτρονικού. «Είναι κάτι που προβληματίζει και πρέπει τα προγράμματα πρόληψης να εστιάσουν στο ηλεκτρονικό, στο θερμαινόμενο τσιγάρο και στον ναργιλέ, που τα παιδιά φαίνεται να θεωρούν ακίνδυνη τη χρήση τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μπασογιάννη είπε ακόμα ότι γενικότερα οι πολίτες είναι ενημερωμένοι για τις βλαπτικές δράσεις του τσιγάρου, ωστόσο σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στην οποία προστέθηκε και η πανδημία, δημιουργούνται συνθήκες που ευνοούν την εξάρτηση.  

Εγκυμονεί κινδύνους

Στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος συμμετείχε και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρείας, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η χρήση καπνού είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους  για την υγεία που μπορεί να αποφευχθεί. Είναι η κύρια αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με την Ε.Κ.Ε., με το κάπνισμα, οι άνθρωποι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νόσων και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής τους. 

Μάλιστα, όπως αναφέρει, σήμερα στην Ελλάδα, το κάπνισμα αποτελεί την αιτία σχεδόν του 25% των θανάτων μεταξύ των ανδρών και του 7,5% των θανάτων μεταξύ των γυναικών, ενώ αρνητικές συνέπειες έχει και το λεγόμενο παθητικό κάπνισμα. Όσο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αυτό επίσης δεν είναι ακίνδυνο, όπως σημειώνει και εμπεριέχει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, καθώς συνιστά εξάρτηση. 

Πιο αυστηροί νόμοι

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία προτείνει, όσον αφορά στις πολιτικές εναντίον του καπνίσματος, αυστηροποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά, ιδίως όσον αφορά τις πωλήσεις σε ανηλίκους και εντατικοποίηση των ενημερωτικών εκστρατειών πρόληψης υγείας για τη διακοπή του καπνίσματος. «Στόχος μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ατελείωτης ροής νέων προϊόντων καπνού που εισέρχονται στην αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την προστασία των νέων. Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνουμε τους καρδιολόγους να αποτρέπουν με κάθε τρόπο τους ενεργούς καπνιστές από τα νεότερα καπνικά προϊόντα και να τους προτείνουν μόνο τις αποδεδειγμένα ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις για τη διακοπή του καπνίσματος», τονίζει η Ε.Κ.Ε..