Σε «θολό τοπίο» χθες το Περιφ. Συμβούλιο μετά τις αποκαλύψεις για το Κλειστό Ξιφασκίας

on .

GHPEDO KSIFASKIAS

• «Μουδιασμένη» ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου (πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης) μετά και το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Τύπου της Ηπείρου», σχετικά με την όλη διαδικασία απόκτησης του Κλειστού Ξιφασκίας από το Ελληνικό. 

Όπως ανέφερε χθες ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Περιφέρεια αγόρασε από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ τις σιδηροκατασκευές, σημειώνοντας ότι «όσοι μετέχουν στο περιφερειακό ταμείο το γνωρίζουν», παρόλο που μέχρι χθες υπήρχε η εντύπωση στους πολίτες ότι αυτό παραχωρήθηκε δωρεάν και ότι θα χρεώνονταν μόνο οι εργασίες αποσυναρμολόγησης και μεταφοράς του. Αλλά και πάλι χθες δεν ξεκαθάρισε το τοπίο για το πόσο τελικά θα στοιχίσει η όλη διαδικασία, με τον Περιφερειάρχη να υποστηρίζει γενικά ότι πρόκειται για μια συμφέρουσα επιλογή.

Αυτό όμως που προκάλεσε την έντονη αντίδρασή του Αλ. Καχριμάνη, ο οποίος προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ήταν η αποκάλυψη της εφημερίδας «Τύπος της Ηπείρου» ότι ο κτηνοτρόφος γιος του αγόρασε πάνελ από το χώρο του Ελληνικού, τα οποία μεταφέρθηκαν σε έκταση της οικογένειας Καχριμάνη, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook το βράδυ της Δευτέρας, ο Αλ. Καχριμάνης ανήρτησε το ιδιωτικό συμφωνητικό του γιου του με την εταιρία για την αγορά 8.000 πάνελ πετροβάμβακα και πολυουρεθάνης έναντι 51.200 ευρώ!

Απαντώντας χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι πρόκειται για πάνελ διαλογής που δεν αγοράστηκαν από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ αλλά από άλλη εταιρία…

Για σκουπίδια – παραπομπή…

Στην χθεσινή συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην κόντρα της Περιφερειακή Αρχής με την θυγατρική της ΤΕΡΝΑ «Αειφορική Ηπείρου», που διαχειρίζεται το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων, χαρακτηρίζοντας το πρόστιμο των 3,3 εκατ. ευρώ άδικο και ότι δεν πρόκειται να καταβληθεί… Όσον αφορά την παραπομπή του ίδιου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής στο Πειθαρχικό για τις απευθείας αναθέσεις σε δικηγόρους, υπεραμύνθηκε της απόφασης, ενώ και γι’ αυτό το θέμα έδειξε ως υπεύθυνο τον Δ/ντα Σύμβουλο της «Αειφορικής». 

Με αφορμή μάλιστα επιστολή του επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γ. Ζάψα, με την οποία ζητά να του παρασχεθεί νομική υποστήριξη ενώπιον του Πειθαρχικού, να ζητηθούν διευκρινίσεις από το Υπουργείο για την περίπτωση της πειθαρχικής παραπομπής των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και οι αποφάσεις της ΟΕ που εμπίπτουν στην κατηγορία της πειθαρχικής δίωξης να επικυρώνονται από το περιφερειακό συμβούλιο, ο Αλ. Καχριμάνης ως Πρόεδρος ανέλαβε την ευθύνη για τις εισηγήσεις στην Οικονομική Επιτροπή. 

 

Το Πάρκο Τεχνολογίας…

Εξάλλου, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναδείχθηκαν τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία και την κοινωνία της Ηπείρου από την δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας. 

«Η δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες των τελευταίων χρόνων, προκαλώντας το ενδιαφέρον και τα θετικά σχόλια πολλών έγκυρων ξένων και ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Δημιουργεί περισσότερες  από 1.200 θέσεις εργασίας επιστημόνων Πληροφορικής» τόνισε, μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου.

Παράλληλα σημείωσε ότι «Το Πάρκο συνδέει το Πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας, που ήταν και είναι διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Αποτελεί  και τη βάση για προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ήπειρο…».

Ο Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε συνοπτικά στις διαδικασίες που έχουν προηγηθεί, τονίζοντας ότι το σχέδιο της Περιφέρειας είναι απόλυτα αποδεκτό από την Κυβέρνηση, επανέλαβε ότι η πρόταση έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ προς την ωριμότητά του εξήγησε ότι οι μελέτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο εκπόνησής του, ενώ σε διπλανούς χώρους πρόκειται να δημιουργηθεί Data Center από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κέντρα του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας. Το κόστος του έργου, μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις, αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 40 εκ.  ευρώ συν ΦΠΑ, από τα οποία τα μισά θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τα υπόλοιπα από δανεισμό, με φορέα υλοποίησης  την  Αναπτυξιακή Εταιρεία «Ήπειρος Α.Ε.». 

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες απόψεις που εκφράστηκαν, για τη χωροθέτηση του Πάρκου, υπογραμμίζοντας ότι η κατασκευή του Πάρκου δεν αποκλείει τη δημιουργία Τεχνόπολης. Εξήγησε όμως  ότι υπάρχουν δύο παράμετροι που λήφθηκαν υπόψη: η μια αφορά την άμεση επαφή που πρέπει να έχει το Πάρκο με το Πανεπιστήμιο και  η δεύτερη με το γεγονός ότι για το Πάρκο αξιοποιούνται ακίνητα του Δημοσίου, ενώ τυχόν εγκατάσταση στο χώρο της Τεχνόπολης θα απαιτούσε αγορά έκτασης από ιδιώτες που θα ανέβαζε κατακόρυφα το κόστος.