Τα χόρτα μείζον πρόβλημα σε όλο τον Δήμο Ιωαννιτών

on .

PAIDIKH XARA POYTETSH XORTA 24 5 22

• Σε κορυφαίο πρόβλημα έχει μεταβληθεί και φέτος αυτό της κοπής των χόρτων και γενικότερα της περιποίησης του πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρου σε όλο τον Δήμο Ιωαννιτών, ιδιαίτερα σε πάρκα, πλατείες, νησίδες δρόμων, παιδικές χαρές κ.λ.π..

  • Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, ο Δήμος το αναγνωρίζει και, όπως τονίζει σε σχετική του ανακοίνωση, οι καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ημερών, με τις συχνές βροχοπτώσεις και η ζέστη που ακολούθησαν δεν βοήθησαν ώστε να εξελιχθεί ομαλά το πρόγραμμα κοπής. Προσθέτει δε πως «με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει η Υπηρεσία Πρασίνου και με ιδιώτες εργολάβους που χρησιμοποιεί προσπαθεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες κοπής χόρτων που υπάρχουν».
  • Ωστόσο, η αναγνώριση του προβλήματος δεν αρκεί από μόνη της για την αντιμετώπισή του, τη στιγμή που η δυσφορία των πολιτών αυξάνει για τους χώρους που έχουν μετατραπεί σε… δάση δυσκολεύοντας την καθημερινότητά τους. Θα πρέπει λοιπόν, εφόσον είναι απαραίτητο, ο Δήμος να αναθέσει το έργο της κοπής χόρτων σε ακόμα περισσότερους ιδιώτες, διαφορετικά δεν πρόκειται η πόλη μέσα στο καλοκαίρι να έχει την εικόνα που της αρμόζει.
  • Σε πάρκα, πλατείες…
  • Όπως ανακοινώθηκε χθες, το διάστημα αυτό από την Υπηρεσία Πρασίνου γίνονται καθαρισμοί στην Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων και με προτεραιότητα σε πάρκα, πλατείες και παιδικές χαρές. 
  • Παράλληλα έχει ξεκινήσει η κοπή χόρτων τόσο στην πόλη όσο και στις δημοτικές ενότητες από τις ιδιωτικές εργολαβίες. Σημειώνεται δε ότι η συνολική έκταση πρασίνου στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών ανέρχεται στις 375.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ μόνο η έκταση των νησίδων του οδικού δικτύου φτάνουν στις 50.000 τετραγωνικά.
  • «Οι διαμαρτυρίες κατοίκων είναι απόλυτα κατανοητές όμως γίνεται αντιληπτό ότι η κοπή χόρτων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε όλη την έκταση του Δήμου μέσα σε λίγες μέρες. Είναι όμως σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς τις επόμενες ημέρες», καταλήγει η ανακοίνωση.
  • Βήμα για Εργοτάξιο
  • Στο μεταξύ, ένα σημαντικό βήμα για την μετεγκατάσταση του Εργοταξίου του Δήμου, στο οποίο υπάγεται και η Υπηρεσία Πρασίνου, έγινε χθες, καθώς η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε στην έγκριση της μελέτης, κατασκευής και των όρων δημοπράτησης των κτιριακών εγκαταστάσεων και των υποδομών που θα το φιλοξενήσουν. 
  • Πρόκειται για ένα έργο μείζονος σημασίας, καθώς, ως γνωστόν, το Εργοτάξιο λειτουργεί σήμερα σε μία ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή δίπλα ακριβώς στη λίμνη, εφαπτόμενο με τον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων. Φυσικά, δεν πληροί τα κριτήρια που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ δημιουργεί και κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Θα έπρεπε να έχει ήδη απομακρυνθεί από εκεί, όμως κι αυτό το έργο έπεσε «θύμα» πολυετών καθυστερήσεων!
  • Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, το έργο αποτελεί εμβληματική παρέμβαση με σημαντική κοινωνική, οικονομική, διοικητική και περιβαλλοντική ωφέλεια για την τοπική κοινωνία. 
  • Δίπλα στη Νιάρχου
  • Το έργο, με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, αφορά στη μελέτη και κατασκευή σύγχρονων κτιριακών υποδομών και λοιπών εγκαταστάσεων όπου θα μεταστεγαστούν τα Τμήματα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Συντηρήσεων Έργων και Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων και Πρασίνου και Κοιμητηρίων.
  • Το νέο Εργοτάξιο έχει χωροθετηθεί εδώ και χρόνια, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, σε θέση δίπλα στην υπό κατασκευή οδό Νιάρχου. Θα βρίσκεται δηλαδή στο κέντρο του λεκανοπεδίου, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο προσβάσιμο στους δημότες. Η άμεση ωφέλεια για τον Δήμο θα είναι η απαλοιφή του μισθώματος που καταβάλλεται στο Δημόσιο για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του.