Αγροτικός Ρωμαϊκός οικισμός στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας!

on .

GALA DOXEIO

Δεν είναι μόνο το ενεργειακό κόστος που πλήττει τον πρωτογενή τομέα και που τελευταία έχει ενταθεί λόγω των διεθνών εξελίξεων. Μεγάλος πονοκέφαλος για τους ανθρώπους της παραγωγής είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις, ζήτημα που η Κυβέρνηση έχει θέσει σε προτεραιότητά τους για την ριζική αντιμετώπισή του. Σημαντικό «όπλο» αποτελεί το σύστημα «Artemis ΙΙ», το ψηφιακό «τείχος» προστασίας, μέσω του οποίου ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θωρακίζει το υπάρχον σύστημα ισοζυγίων γάλακτος. Η παρουσίασή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε στα γραφεία του ΕΛΟΓΑΚ στη Θεσσαλονίκη. Μέσω του «Artemis ΙΙ» οι έλεγχοι των εποπτικών αρχών σε όλο το κύκλωμα παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας του γάλακτος γίνονται πιο αποτελεσματικοί, καθώς μέσω του αναβαθμισμένου αυτού συστήματος και τη σύνδεσή του με όλα τα μητρώα του ΕΛΓΟ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, εντοπίζονται παρατυπίες και παρανομίες και επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή προστασία των καταναλωτών και των παραγωγών από ελληνοποιήσεις. «Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε τον πλούτο της χώρας μας και τον μόχθο του Έλληνα παραγωγού», τόνισε ο Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς, σημειώνοντας ότι έτσι προστατεύονται τα ελληνικά προϊόντα και αποκτούν προστιθέμενη αξία.

Το «Artemis ΙΙ», αξιοποιεί στο έπακρο την ψηφιακή τεχνολογία αφαιρώντας πλήρως κάθε ανθρώπινη παρέμβαση σε όλη τη διαδικασία καταγραφής των ισοζυγίων γάλακτος, καθιστώντας αδύνατη την παράκαμψή του. Πολλά τα οφέλη Όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ, Παν. Χατζηνικολάου παρουσιάζοντας το σύστημα, τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν μπορεί να φτάσουν στα 143 εκατ. ευρώ, ετησίως. Το κόστος εγκατάστασής του σε ολόκληρη τη χώρα, όπως είπε ο κ. Χατζηνικολάου, μπορεί να καλυφθεί από το παρακράτημα γάλακτος.

Το σύστημα είχε εφαρμοστεί πιλοτικά επί 18 μήνες σε 200 παραγωγούς της Θεσσαλίας με εξαιρετικά αποτελέσματα και η πλήρης ανάπτυξή του στους 50.000 κτηνοτρόφους στο σύνολο της χώρας απαιτεί, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ, Σέρκο Χαρουτουνιάν, επί πλέον 14 μήνες.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι πρέπει να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία στο ζήτημα των ελέγχων και της επιβολής προστίμων. Τόνισε δε ότι πρόθεσή του είναι εκτός από τα πρόστιμα στους παραβάτες, αν δεν υπάρχει συμμόρφωση να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας. «Θα υπάρξει ένα πολύ αυστηρό, αλλά και ξεκάθαρο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούν και οι παραγωγοί μας και οι μεταποιητικές και γαλακτοκομικές επιχειρήσεις μας, να λειτουργήσουν με ένα ξεκάθαρο τρόπο, να παράξουν, να δώσουν αξία στο προϊόν, πλην όμως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκμεταλλεύεται το υφιστάμενο σύστημα», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο ΥπΑΑΤ.