ΣΠ. ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΣ: Ο Ηπειρώτης κληρικός που προωθεί τις προσκυνηματικές περιηγήσεις

on .

iereas

• Από το Μολυβδοσκέπαστο Κονίτσης κατάγεται ο π. Σπυρίδων Κατραμάδος, που ως γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, συνετέλεσε και αυτός στο να «απογειωθεί» τα τελευταία 18 χρόνια ο θρησκευτικός τουρισμός στη χώρα.

Με μεθοδικότητα, οργάνωση, πολλή δουλειά, στοχευμένες παρεμβάσεις και δράσεις στο εξωτερικό, συνέβαλε στην ανάδειξη της Ελλάδας ως προορισμό θρησκευτικού τουρισμού, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του Διευθυντή του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσοστόμου.

Με τις γνώσεις, που διαθέτει, αλλά κυρίως, με το όραμα, που έχει, κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για το πως πρέπει να γίνεται η παρουσίαση των μνημείων, των προσκυνημάτων, των λειψάνων, των εικόνων κ.λπ., έτσι ώστε και την καθαυτό ορθόδοξη διάστασή τους να μη χάνουν, αλλά και τους επισκέπτες να προσελκύουν. Δείχνοντας ζήλο και μάλιστα μεγάλο, για την αξιοποίηση του θρησκευτικού τουρισμού, έκανε ένα σημαντικό βήμα για την προώθησή του, μαζί με τους συνεργάτες του, που θεωρείται καίριας σημασίας. Με το σκεπτικό ότι κάθε περιοχή έχει να αναδείξει πάρα πολλά προσκυνήματα, τα κατηγοριοποίησε ανά περιφέρεια και διαδρομές. Έτσι μπορεί κανείς, λόγου χάρη, να κάνει την πολιτιστική διαδρομή της Εγνατίας οδού, αρχίζοντας από την Ηγουμενίτσα και καταλήγοντας στον Έβρο.

Ο π. Σπυρίδων Κατραμάδος, με ανοιχτό πνεύμα και ταυτόχρονα εκκλησιαστικός, ανανεωτικός, αλλά και παραδοσιακός, δίνει στον θρησκευτικό τουρισμό της Ελλάδας την πνοή που του χρειάζεται…