«Μουδιασμένη» η αγορά αν και πλησιάζει το Πάσχα

on .

AGORA PEZODROMOS KOSMOS 5 4 21

• «Μουδιασμένη» είναι η αγορά των Ιωαννίνων, ενόψει Πάσχα, καθώς οι ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια προβληματίζουν τους καταναλωτές, οι οποίοι όχι μόνο θα περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα, αλλά θα κόψουν και από αυτά. Οι όποιες αγορές θα γίνουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αφού προς το παρόν οι πολίτες αρκούνται σε διερευνητικές βόλτες στα μαγαζιά, συγκρίνοντας τιμές. Εξάλλου, όλες οι πληρωμές (Δώρο Πάσχα, συντάξεις και έκτακτες ενισχύσεις) θα γίνουν τη Μεγάλη Εβδομάδα, προκειμένου τα νοικοκυριά να προγραμματίσουν την κατανομή των εξόδων.

Εορταστικό ωράριο
To ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για τη Μεγάλη Εβδομάδα ανακοίνωσε χθες ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων. Σύμφωνα με αυτό, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν την Κυριακή των Βαΐων ώρες 11.00 με 15.00. Από Μεγ. Δευτέρα μέχρι Μεγ. Πέμπτη τα εμπορικά θα λειτουργήσουν 09.00 – 14.30 και 17.30 με 21.00. Τη Μεγ. Παρασκευή η αγορά θα λειτουργήσει από 13.00 έως 19.00, ενώ το Μεγ. Σάββατο θα είναι ανοιχτή από 09.00 έως 15.00.
Τη Δευτέρα του Πάσχα τα μαγαζιά θα μείνουν κλειστά και από την Τρίτη, 26 Απριλίου επανέρχεται το κανονικό ωράριο.

Η έκτακτη ενίσχυση
Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΕΦΚΑ την Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα που ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ. Η οικονομική ενίσχυση θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων με ανώτατο ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ. Συγκεκριμένα θα καταβληθεί σε όσους κατά τον μήνα Μάρτιο του 2022 λαμβάνουν:
- οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
-προσυνταξιοδοτική παροχή,
- αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον ηλεκτρονικό εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ),
- συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).
Οι συνταξιούχοι (δικαιούχοι και μη) της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα έχουν τη δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία στον διαδικτυακό ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην επιλογή: «ηλεκτρονικές υπηρεσίες» για «συνταξιούχους», κατά την ημέρα της πληρωμής. Ο τίτλος της υπηρεσίας είναι: Έλεγχος δικαιώματος έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης Πάσχα 2022. Οι χρήστες θα εισέρχονται στο σύστημα με χρήση κωδικών taxis και θα μπορούν να βλέπουν στην οθόνη σε πραγματικό χρόνο τον λόγο απόρριψης (μετά από έλεγχο που έχει πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ).

Οι συντάξεις
Νωρίτερα θα καταβληθούν και οι συντάξεις Μαΐου, ενόψει Πάσχα. Πιο συγκεκριμένα:
- Τη Μ. Τρίτη, 19 Απριλίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ, τ. ΕΤΑΑ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ).
- Τη Μ. Τετάρτη, 20 Απριλίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες τον ΟΤΕ και το Δημόσιο που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9.
- Τη Μ. Πέμπτη, 21 Απριλίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες τον ΟΤΕ και το Δημόσιο που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4,6,8.