Δημοπρατούνται έργα στο Δήμο Ιωαννιτών με αβέβαιη όμως την ολοκλήρωσή τους!

on .

AGROTIKOS DROMOS

• Μπορεί η Δημοτική Αρχή να ανακοινώνει δημοπρατήσεις σημαντικών έργων, που αφορούν μάλιστα τις Δημοτικές Ενότητες, όμως δεν δεσμεύεται κιόλας ότι αυτά θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος και δεν θα μείνουν μετέωρα και ημιτελή!
Την τύχη που θα έχουν οι όποιες παρεμβάσεις ανακοινώνονται, προδιαγράφει ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γ. Αρλέτος, προβάλλοντας ήδη εμπόδια, με αφορμή το «πράσινο φως» που έδωσε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών για έργα. Πρόκειται για βελτίωση προσβασιμότητας αγροτικού οδικού δικτύου και επανάχρηση του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά ως Κέντρου Πολιτισμικής Δημιουργίας
Ο Αντιδήμαρχος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις δυσκολίες που προκαλούνται σε όλα τα έργα από το κύμα ανατιμήσεων και το υψηλό ενεργειακό κόστος. «Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Το διάστημα αυτό και το επόμενο οι ρυθμοί υλοποίησης των έργων μπορούσαν να επιταχυνθούν ώστε να οδηγηθούμε στην ολοκλήρωσή τους. Όμως όλες οι εργοληπτικές εταιρείες είναι αντιμέτωπες με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση και εκτοξεύουν το κόστος. Εκτιμούμε ότι θα πρέπει να παρέμβει η πολιτεία και να δώσει τις λύσεις εκείνες που διασφαλίζουν την ομαλή εξέλιξη των έργων και την απορρόφηση πόρων από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα», ανέφερε ο κ. Αρλέτος.
Στην προκειμένη περίπτωση και με δεδομένο ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση, ίσως ο Δήμος θα πρέπει να επανεξετάσει τον προγραμματισμό των έργων του, αναπροσαρμόζοντας τις μελέτες στα δεδομένα των καιρών. Να προχωρά σε παρεμβάσεις, που θα μπορούν να ολοκληρώνονται εντός «σφιχτού» χρονοδιαγράμματος, με την υπάρχουσα χρηματοδότηση…
Τα δύο νέα έργα
- Το έργο βελτίωσης προσβασιμότητας του αγροτικού οδικού δικτύου στο Δήμο Ιωαννιτών έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,9 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Περιλαμβάνει παρεμβάσεις στις Δημοτικές Ενότητες Ιωαννίνων, Ανατολής, Μπιζανίου, Παμβώτιδας και Περάματος. Με το συγκεκριμένο έργο θα αναβαθμιστούν συνολικά περισσότερα από 15 χλμ. αγροτικής οδοποιίας και θα διευκολυνθεί η πρόσβαση σε εκμεταλλεύσεις του πρωτογενούς τομέα.
-Η επανάχρηση του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά ως Κέντρο Πολιτισμικής δημιουργίας έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ. Οι πιστώσεις προέρχονται επίσης από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Όπως αναφέρει ο Δήμος στην ανακοίνωσή του σήμερα, το κτίριο είναι μερικώς λειτουργικό. Το μεγαλύτερο τμήμα του παραμένει ανενεργό και χρήζει εκτεταμένων παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης.
Σύμφωνα με την μελέτη οι παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν περιλαμβάνουν χώρους θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, προβολών και ομιλιών, πολλαπλές αίθουσες εκδηλώσεων, εκθεσιακούς χώρους, αίθουσες εκπαίδευσης, ανοιχτούς και συνεργατικούς χώρους εργασίας, maker space, χώρο συνεδριάσεων και τέλος καφέ - αναψυκτήριο αλλά και πωλητήριο.