«Παίζεται πολιτικό... παιχνίδι γύρω από ΜΕΘ και διασωληνωμένους»!

on .

PNEYMATIKOS GIANNHS ENTATIKOLOGOS

Τίποτε καινούριο δεν λέει η πρόσφατη επιστημονική μελέτη των καθηγητών Σωτ. Τσιόδρα – Θ. Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ στο ΕΣΥ, η δημοσιοποίηση της οποίας προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες πολιτικές αναταράξεις.
Τουλάχιστον όχι κάτι που δεν γνωρίζουν οι γιατροί οι οποίοι υπηρετούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Αυτό ξεκαθάρισε χθες ένας επιστήμονας με 35ετή υπηρεσία ως εντατικολόγος, ο καθηγητής Γιάννης Πνευματικός, ο οποίος θήτευσε παλιότερα ως επιμελητής και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και τον Γιώργο Γκόντζο, ο κ. Πνευματικός συνέστησε να μην υπερβάλλουμε σχετικά με συμπεράσματα της μελέτης όπως ότι παρουσιάζεται μεγαλύτερη θνητότητα σε ασθενείς που αργούν να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ ή ότι οι Μονάδες των κεντρικών Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων είναι καλύτερες από εκείνες των επαρχιακών χαρακτηρίζοντάς τα αυτονόητα. Παράλληλα, έκανε λόγο για πολιτική εκμετάλλευση των πορισμάτων της έρευνας.
H επίμαχη μελέτη
Μία απλή καταγραφή από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ που απεικονίζει τι ακριβώς έχει συμβεί ένα εννεάμηνο από το 2020 έως το 2021 στις ΜΕΘ είναι η επίμαχη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα που έγινε αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση σύμφωνα με τον κ. Πνευματικό.
Αναλύοντάς την τόνισε πως είναι αναμενόμενο το πρώτο της εύρημα, ότι δηλαδή ο κίνδυνος θανάτου για τους διασωληνωμένους ασθενείς, αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό τους «Άλλο να είναι 200 διασωληνωμένοι, άλλο 800. Φυσικά, όταν είναι 800 δημιουργείται stress στο σύστημα υγείας και αργοπορεί πιθανά η είσοδός τους στην εντατική», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το δεύτερο εύρημα της συγκεκριμένης επιστημονικής μελέτης, ότι αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου ανάλογα με το αν νοσηλεύεται ο ασθενής εκτός της ΜΕΘ, ο κ. Πνευματικός σχολίασε τα εξής: «Θα μου πείτε, υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός της ΜΕΘ; Ναι και πριν την πανδημία υπήρχαν. Πολλές φορές οι εντατικές είναι σε κρίση και πολλές φορές ζούμε εμείς οι εντατικολόγοι αυτό το αφόρητο δίλημμα, πού να βρούμε δηλαδή ένα κρεβάτι να νοσηλεύσουμε κάποιον που κινδυνεύει να πεθάνει. Και τώρα υπήρξαν περιστατικά, πολύ μικρό ποσοστό, που περίμεναν στον θάλαμο διασωληνωμένα για να βρουν ένα κρεβάτι στην εντατική. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό το οποίο προέκυψε από την πανδημία».
Εξάλλου, όπως ανέφερε, «πολλές φορές διασωληνώνονται άνθρωποι και εκ των υστέρων μαθαίνουμε ότι δεν είναι επιθυμία ούτε των ιδίων ούτε των αγαπημένων τους προσώπων να μπουν στην εντατική. Γιατί μπορεί να είναι ένας υπερήλικας με χιλιάδες προβλήματα που δεν θα ήθελε να είναι στην εντατική. Επομένως, ούτε εδώ υπάρχει ένα δραματικό καινούριο πράγμα. Το επιβεβαιώνω ως εντατικολόγος επί 35 χρόνια».
Περί ποιότητας ΜΕΘ...
Ένα τρίτο πόρισμα της μελέτης των κ.κ. Τσιόδρα - Λύτρα είναι πως ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος διασωληνωμένος είναι μεγαλύτερος αν νοσηλεύεται σε μια ΜΕΘ επαρχιακή απ’ ότι αν νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό». Και αυτό είναι αυτονόητο σύμφωνα με τον Γ. Πνευματικό, διότι, όπως είπε χθες, «είναι διαφορετικό το επίπεδο μιας Πανεπιστημιακής ΜΕΘ, για παράδειγμα του «Ευαγγελισμού» ή του «Παπανικολάου», που έχει καλύτερη στελέχωση, πιθανά να έχει και καλύτερο εξοπλισμό, περισσότερο προσωπικό νοσηλευτικό, ιατρικό, φυσικοθεραπευτικό, μεγαλύτερη τεχνογνωσία, είναι τριτοβάθμια ΜΕΘ όπου νοσηλεύουν ποικιλία περιστατικών μέχρι καρδιοχειρουργικά και νευροχειρουργικά, ενώ στο Αγρίνιο που είχε μεγάλη θνητότητα δεν υπάρχουν όλα αυτά».
Ο έμπειρος εντατικολόγος συμπλήρωσε πως είναι λογικό οι ΜΕΘ των μεγάλων αστικών κέντρων να είναι καλύτερες, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ούτε εδώ μας δείχνει κάτι καινούριο η μελέτη. Αυτά τα ξέρουμε από χρόνια. Και φυσικά ο μεγαλύτερος κίνδυνος ενός διασωληνωμένου να πεθάνει συντριπτικά είναι η ηλικία. Ας μη γελιόμαστε. Η χώρα μας μαζί με το Λουξεμβούργο, την Ιταλία κα την Γερμανία είναι η πιο γηρασμένη στην Ευρώπη. Αν πάει στον ΕΟΔΥ οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης και δει ποιοι πεθαίνουν, θα διαπιστώσει ότι πεθαίνουν άτομα άνω των 65 ετών. Και αυτό είναι τελείως αναμενόμενο».
Πολιτικό παιχνίδι
Χωρίς περιστροφές ο κ. Πνευματικός ξεκαθάρισε πως όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται αυτές τις ημέρες περί της αυξημένης θνητότητας σε διασωληνωμένους είναι πράγματα που έχουν γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από όλο το πολιτικό φάσμα. «Είναι λογικό οι πολιτικοί να εκμεταλλεύονται κάποια δεδομένα για να κάνουν το πολιτικό τους παιχνίδι. Αλλά έχω την εντύπωση ότι έχουν υπερβεί τα όρια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κρίση εμπιστοσύνης στην κοινωνία μας», σημείωσε με έμφαση.