Μικρή αποκλιμάκωση στα κρούσματα, αλλά η πίεση παραμένει στα νοσοκομεία

on .

ENTATIKH METH KORONOIOS

• Μικρή αποκλιμάκωση σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας κατέγραψαν τα στοιχεία των κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ σε επίπεδο χώρας, αλλά και Ηπείρου. Συγκεκριμένα πανελλαδικά ανακοινώθηκαν 3.841 (έναντι 4.943) και στην Ήπειρο 149 (έναντι 164).
Ωστόσο ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς ανακοινώθηκαν 96 νέοι θάνατοι και 709 διασωληνωμένοι εκ των οποίων οι 571 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Όπως γίνεται αντιληπτό η πίεση εξακολουθεί να είναι μεγάλη στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά αυτό συμβαίνει και στα δύο των Ιωαννίνων. Η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι οριακή καθώς μέχρι χθες το βράδυ υπήρχε μόνο μια κενή στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύονται 15 ασθενείς και άλλοι 4 στο «Χατζηκώστα». Καλύτερη είναι η κατάσταση στις απλές μονάδες covid- 19 καθώς νοσηλεύονται συνολικά περί τους 15 ασθενείς.
Ωστόσο δύο νέα συμβάντα έχουν ταρακουνήσει την περιοχή μας το τελευταίο 48ωρο. Πρόκειται για το θάνατο 55χρονου πολύτεκνου συμπολίτη ο οποίος απεβίωσε από τον κορωνοϊό και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ανεμβολίαστος και για την εισαγωγή στο Νοσοκομείο του Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Μολυβδοσκεπάστης.
Ο Ηγούμενος μαζί με άλλους δύο μοναχούς βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, διακομίστηκαν την Κυριακή στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», στο οποίο παρέμεινε για νοσηλεία μόνο ο πρώτος, οι δε δύο άλλοι επέστρεψαν στη Μονή για κατ’ οίκον αναμονή και παρακολούθηση. Τελικά από χθες το μεσημέρι η κατάσταση της υγείας του Ηγούμενου κρίθηκε ότι απαιτεί περαιτέρω υποστήριξη και διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Παρά τη σχετική μείωση των κρουσμάτων που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, αναπηδούν συνεχώς νέες εστίες διασποράς που προβληματίζουν τους επιστήμονες και ταυτόχρονα δεν επιτρέπουν την έκδοση ασφαλών συμπερασμάτων για την πραγματική κατάσταση κυρίως στο Νομό Ιωαννίνων, στον οποίο χθες ανακοινώθηκαν 91 θετικά. Τα υπόλοιπα κατανέμονται σε Άρτα 28, Πρέβεζα 17, Θεσπρωτία 13.
Σε πανελλαδικό επίπεδο η Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 1.009 κρούσματα και ακολουθούν με τριψήφιο αριθμό: Θεσσαλονίκη 559, Ηράκλειο 151, Κοζάνη 115, Αχαΐα 108, Μαγνησία 102.
Εν τω μεταξύ από χθες σταμάτησε η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών εφόσον παρήλθε επτάμηνο από την συμπλήρωση του εμβολιασμού. Για να λογίζονται εμβολιασμένοι θα πρέπει πλέον να κάνουν την τρίτη αναμνηστική δόση.
Επίσης από την Παρασκευή που άνοιξε η πλατφόρμα και για εμβολιασμούς των παιδιών 5 έως 11 ετών μέχρι και χθες είχαν κλειστεί περίπου 29.000 ραντεβού, ενώ χθες η χώρα μας παρέλαβε 60.000 δόσεις παιδικού εμβολίου. Σημειώνεται ότι στα Γιάννενα στο πρώτο στάδιο οι εμβολιασμοί των παιδιών θα γίνεται από το Εμβολιαστικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.