Εξαρθρώθηκε οικογενειακή σπείρα που είχε ρημάξει την ΒΔ Ελλάδα!

on .

KLOPIMAIA 12 12 2021

• Φρένο στη δράση εγκληματικής οργάνωσης που οργανωμένα διέπραττε σωρεία κλοπών και διαρρήξεων σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας έβαλε μετά από μεθοδική και πολύμηνη έρευνα η Ασφάλεια Ιωαννίνων.
Μάλιστα η συνολική λεία της σπείρας, ο πυρήνας της οποίας συνδέονταν με οικογενειακούς δεσμούς, εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 400.000 ευρώ, με τη δράση της να υπολογίζεται τουλάχιστον από τον Μάιο του 2020.
Επτά συλλήψεις…
Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης με τη συμμετοχή αστυνομικών των Διευθύνσεων Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Άρτας και της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν σε περιοχές των αντίστοιχων νομών 7 συνολικά μέλη της οργάνωσης, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη 5 μέλη, όλοι Έλληνες (10 άνδρες και δυο γυναίκες).
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένων κλοπών, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και παραβάσεις περί όπλων, ναρκωτικών και ραδιοσυχνοτήτων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. στο στενό πυρήνα της οργάνωσης ανήκαν πέντε από τους συλληφθέντες, ανάμεσα στους οποίους κυριαρχούσαν οικογενειακοί δεσμοί, ενώ την ηγετική ομάδα αποτελούσαν 3 από αυτούς, εκ των οποίων ο ένας είχε τον αρχηγικό ρόλο και συντόνιζε τη δράση της οργάνωσης. Ακόμη, 3 μέλη, από τα οποία οι δύο γυναίκες, είχαν υποστηρικτικό ρόλο, παρέχοντας οχήματα για τις ανάγκες της οργάνωσης.
Ο τρόπος δράσης τους…
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως:
- ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους, αναζητούσαν πληροφορίες σχετικά με μελλοντικούς τους «στόχους», οι οποίοι ήταν κυρίως οικίες
-η δράση τους δεν περιορίζονταν σε συγκεκριμένο τόπο, αλλά εκτείνονταν σε περιοχές των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, της Άρτας και της Λευκάδας
-έχοντας εντοπίσει το στόχο τους, πραγματοποιούσαν κατόπτευση και εισέρχονταν, είτε με διάρρηξη είτε από ανασφάλιστο σημείο, αφού προηγουμένως είχαν βεβαιωθεί για την απουσία ενοίκων, χτυπώντας επίμονα τα κουδούνια, από όπου στη συνέχεια αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή
- τουλάχιστον ένα μέλος παρέμενε εξωτερικά του σημείου της κλοπής, επιτηρώντας τον περιβάλλοντα χώρο, έχοντας το ρόλο του «τσιλιαδόρου»
- για την αποφυγή εντοπισμού τους σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου λάμβαναν αυξημένα μέτρα , όπως π.χ. χρήση διαφορετικών μέσων μεταφοράς και πώλησή τους μετά από αξιόποινες πράξεις, απόκρυψη κλοπιμαίων σε «καβάντζες», χρήση εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης για τη μεταξύ τους επικοινωνία, χρήση ασύρματου πομποδέκτη συντονισμένου σε συχνότητες της Ελληνικής Αστυνομίας και διαμονή σε τουριστικά καταλύματα μετά από κλοπές με μεγάλη λεία.
35 κλοπές – διαρρήξεις
Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης ενέχονται σε τουλάχιστον 35 κλοπές – διαρρήξεις.
Ειδικότερα, από τις παραπάνω περιπτώσεις, τρεις αφορούν κλοπές χρηματοκιβωτίων, που περιείχαν συνολικά 49.000 ευρώ, καθώς και μία κλοπή από οικία, όπου η αξία των κλοπιμαίων ξεπερνά τις 160.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- και κατασχέθηκαν:
- χρηματικό ποσό 8.450 ευρώ,
- 3 οχήματα,
-20 συσκευές κινητών τηλεφώνων
- διάφορα κοσμήματα και τιμαλφή
- φορητός πομποδέκτης,
- βαριοπούλα,
-ξιφολόγχη, 2 φυσίγγια και 3 κάλυκες πολεμικού τυφεκίου,
- σιδερογροθιά,
- ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και
- μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.
Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων για την εξακρίβωση της συμμετοχής της οργάνωσης και σε άλλες περιπτώσεις, καθώς και της εμπλοκής και άλλων ατόμων είναι σε εξέλιξη.