Μηδενική να είναι η ανοχή στη βία κατά των γυναικών!

on .

astynomia

• Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η χθεσινή (25 Νοεμβρίου) και μέσα από τα διάφορα μηνύματα φορέων και πολιτείας, έρχεται στο προσκήνιο πιο έντονα – λόγω της ημέρας – η ανάγκη ανάληψης συγκεκριμένων παρεμβάσεων για την εξάλειψη του φαινομένου.
Δράσεις που θα πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και όχι μόλις κλείσουν τα φώτα, το σοβαρό αυτό κοινωνικό πρόβλημα, που επιδεινώθηκε λόγω και της πανδημίας, να μείνει και πάλι στο περιθώριο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων (τηλ. 2651440524), διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο με ιδιαίτερη ευαισθησία προσεγγίζει τα θύματα, ενώ επιλαμβάνεται με διακριτικότητα όλων των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία θα πρέπει να γνωστοποιούνται από όλους τους πολίτες.
«Η βία κατά των γυναικών, σε όλες τις μορφές, ψυχολογική, λεκτική σωματική, ή σεξουαλική συνιστά έγκλημα, κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, και μορφή διάκρισης φύλου», τονίζει μεταξύ άλλων, σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου, η οποία σε συνεχή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενημερώνεται για το φαινόμενο, οργανώνει δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης για την εξάλειψη του φαινομένου.

Συνεργασία…
Για την ορθή προσέγγιση και αντιμετώπιση των φαινομένων, λέξη-κλειδί είναι η συνεργασία, την οποία επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής Επιτροπής Ηπείρου, του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων και του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Ιωαννίνων, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Στη συνέχεια τα στελέχη των φορέων διένειμαν ενημερωτικό υλικό στους πολίτες των Ιωαννίνων σε μία ακόμη προσπάθεια να διαδώσουν το μήνυμα για ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ σε όλα τα φαινόμενα βίας.
Στην Ήπειρο, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης, από Συμβουλευτικά Κέντρα τα οποία λειτουργούν στα Ιωάννινα (τηλ. 2651077449), στην Άρτα (τηλ. 2681077400), και στη Πρέβεζα (τηλ. 2682024444), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020, ενώ στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 παρέχεται 24ωρη ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας.

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για τη Βία κατά των Γυναικών το 2020, 4.264 γυναίκες κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία. Το 64,1% των θυμάτων ήταν γυναίκες (3.046 γυναίκες) που βρίσκονταν σε συντροφική σχέση με τους δράστες είτε κατά τη διάρκεια τέλεσης του αδικήματος είτε κατά το παρελθόν.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 2020 καταγράφηκαν 2.350 περιστατικά γυναικών θυμάτων σωματικής ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και 2.494 περιστατικά γυναικών θυμάτων ψυχολογικής ενδοοικογενειακής βίας.
Επίσης, την ίδια χρονιά 1.638 γυναίκες άνω των 18 ετών κατήγγειλαν την άσκηση σε βάρος τους οικονομικής βίας από κάποιον άνδρα στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Μηνύματα…
«Η αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών επιτάσσει την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου σε όλες τις μορφές του: σωματικές και λεκτικές επιθέσεις, κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση, γάμος κοριτσιών σε μικρή ηλικία, γυναικοκτονίες», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε μήνυμά της η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τζούφη, προσθέτοντας ότι «τα σχολεία πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο…»!
• «Η βία κατά των γυναικών είναι μια διαχρονική πανδημία, έρχεται από τις πρώτες πατριαρχικές κοινωνίες και συνεχίζει να μαστίζει και τον 21ο αιώνα. Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών είναι μια αφορμή να αναλογιστούμε την ευθύνη όλων μας σε ένα τραγικό φαινόμενο που συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων.
• Μήνυμα κατά της βίας των γυναικών στέλνει και η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» (επικεφαλής Γ. Ζάψας), τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί πλήγμα για την Δημοκρατία και την κοινωνία. Αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην πραγματικότητα δηλώνει την έλλειψη σεβασμού σε μέλη της κοινωνίας μας…».
• «Η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να ακούσει τις φωνές των κακοποιημένων γυναικών και να αυξήσει τα μέτρα προστασίας και στήριξης. Χρέος όλων μας, η συνεχής παρουσία και ενδυνάμωση των θυμάτων με κάθε τρόπο για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που ο φόβος, η κακοποίηση και η καταπίεση δεν θα έχουν θέση σ’ έναν σύγχρονο και δημοκρατικό κόσμο», τονίζει στο μήνυμά της η δήμαρχος Ν. Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση.