Συνεχίζεται ο Γολγοθάς για το παιδί με εγκεφαλική παράλυση!

on .

giatros

• Αυτό που συμβαίνει με τις γνωματεύσεις και τα ποσοστά αναπηρίας ενός 17χρονου σήμερα αγοριού από τα Γιάννινα δεν έχει προηγούμενο, αφού μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί πέντε τουλάχιστον διαφορετικές αποφάσεις, για να ταλαιπωρείται, να μην έχει καμμιά προστασία και να μην μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.
Το θέμα μας είχε απασχολήσει και πέρυσι τον Αύγουστο, αλλά η τραγελαφική κατάσταση με πρωταγωνιστές τις επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας συνεχίζεται και για να εξευτελίζεται κάθε έννοια του λεγόμενου Κοινωνικού Κράτους και Πρόνοιας.
Ο Κ.Κ. γεννήθηκε το 2004 και σε ηλικία τεσσάρων μηνών διαγνώστηκε ότι πάσχει από εγκεφαλική παράλυση τύπου σοβαρής δεξιάς ημιπληγίας.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που έθεσε στη διάθεσή μας η μητέρα του κ. Παρασκευή Κίτσου, οδοντίατρος, η διάγνωση έγινε από εξειδικευμένους επιστήμονες δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων και που φυσικά δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Διαφορετικές γνωματεύσεις…
Η πάθησή του επιστημονικώς θεωρείται μη αναστρέψιμη και δυστυχώς θα τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή.
Οι εκτιμήσεις όμως των επιτροπών περιέργως διαφέρουν και κάθε φορά που εξετάζουν το παιδί (μιά απόφασή τους ελήφθη ερήμην του...) δίνουν και διαφορετικά ποσοστά αναπηρίας, που ποικίλουν από 80%, 30%, 50%, 35% και μόλις πριν από λίγους μήνες 67% για ... «μονοπληγία άνω άκρου» (;) και 10% για «ήπια πάρεση προσωπικού νεύρου», σύνολο 77% (δηλαδή «κομματιάζουν» μιά πάθηση ;), με την Αρχή Διαφάνειας να το εκτιμά ως ...70% !!!
Η ίδια Αρχή λέει προς τη μητέρα του παιδιού ότι με αυτό το ποσοστό ο γιός της θεωρείται ως ΑΜΕΑ με πλήρη δικαιώματα.
Φαίνεται όμως ότι οι επιτροπές των γιατρών έχουν άλλη άποψη και πως δεν δικαιούται του εξωιδρυματικού επιδόματος, ουδέ εμπίπτει στις σχετικές διατάξεις του νόμου για ό,τι αφορά τα δικαιώματά του, αυτά που διεκδικεί.

Ο Εισαγγελέας και ο Συνήγορος…
Το πρόβλημα είναι ότι κανένας δεν ασχολήθηκε στα σοβαρά με όσα καταγγέλλει η μητέρα του παιδιού κ. Παρασκευή Κίτσου, ούτε καν κυβερνητικοί παράγοντες, αρμόδιοι (;) των υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή του ΕΦΚΑ.
Μόνον Εισαγγελικός λειτουργός σε διάταξή του επεσήμανε πως ... «η διακύμανση στην αξιολόγηση του ποσοστού αναπηρίας προδίδει προφανή σφάλματα στην αξιολόγηση του κρισίμου υλικού» και κάνει λόγο για προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια!
Κατηγορηματικός δε, ως προς την εσφαλμένη κρίση και τη στέρηση των ίσων ευκαιριών, ήταν και ο Συνήγορος του Πολίτη, αλλά παρά ταύτα το δίκαιο δεν αποδίδεται και ευλόγως απορούν το παιδί και η μητέρα, αν αυτή είναι η προστασία της Πολιτείας προς τους αδυνάτους και δη στα παιδιά με τέτοιου είδους προβλήματα.

Η υπουργική απόφαση
Στην περίπτωση δε που κάποιος επικαλεστεί την πρόσφατη απόφαση του αρμόδιου υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη, ότι πλέον καταργείται η υποχρέωση όσων έχουν μη αναστρέψιμες παθήσεις να περνούν από επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας ξανά και ξανά και πως κατοχυρώνουν το ποσοστό αναπηρίας τους για πάντα, η απορία στην προκειμένη περίπτωση είναι τούτη: Ποιό ποσοστό αναπηρίας από όλα να κατοχυρώσει το παιδί και με βάση ποιά πάθηση, όταν μέχρι τώρα υπάρχουν πέντε διαφορετικές εκτιμήσεις, αλλά εν τω μεταξύ εκείνο ανεβαίνει στο Γολγοθά του με την εκ γενετής εγκεφαλική παράλυση;

Θα χάσει τις πανελλήνιες;
Και το «κερασάκι στην τούρτα»: το παιδί καλείται να εξεταστεί εκ νέου από επιτροπή για τη διαπίστωση του ποσοστού αναπηρίας του, για να κριθεί με ποιό τρόπο θα συμμετάσχει στις πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά όσα αναφέρονται στο ειδοποιητήριο δεν καλύπτουν την περίπτωσή του, που θα πει ότι κινδυνεύει να μείνει εκτός!
Υπάρχει άραγε κάποιος που να δώσει λύση στο θέμα; Μήπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης πλέον;