Οι λαϊκές αγορές εισέρχονται σε… νέα εποχή και στην Ήπειρο!

on .

LAIKH AGORA

• Iδιαίτερα χρήσιμος θεσμός, τόσο για την τοπική οικονομία, τους αγρότες και καλλιεργητές μίας περιοχής, όσο και για τους ίδιους τους καταναλωτές είναι οι λαϊκές αγορές, στους πάγκους των οποίων βρίσκει κανείς καθημερινά φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα για το τραπέζι του σε καλές μάλιστα τιμές.
Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίος ο μεγάλος αριθμός των Γιαννιωτών που σπεύδουν κάθε πρωί στη Λαϊκή της Αγίας Μαρίνας αλλά και σ’ εκείνες που λειτουργούν συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας στις γειτονιές προκειμένου να προμηθευτούν όλα όσα χρειάζονται για το σπίτι. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι να υπάρχει έλεγχος των αδειών και των προϊόντων από τις αρμόδιες Αρχές και στη συγκεκριμένη περίπτωση από τον Δήμο Ιωαννιτών και παράλληλα να εξασφαλίζονται στους παραγωγούς καλές συνθήκες εργασίας. Σ’ αυτό το τελευταίο δυστυχώς υστερούμε αρκετά ως πόλη!
Εξάλλου, έχει ψηφιστεί ήδη και τίθεται σε εφαρμογή ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους, με το οποίο πρέπει να εναρμονιστούν το γρηγορότερο και οι λαϊκές στα Γιάννενα.

Λαϊκή στην Πρέβεζα
Με βάση το νέο αυτό πλαίσιο ξεκινάει πάντως τη λειτουργία της από αύριο, Σάββατο η νέα λαϊκή αγορά του Δήμου Πρέβεζας, η οποία θα χωροθετηθεί επί της οδού Κίτσου Τζαβέλλα (Στάδιο «Αθανασία Τσουμελέκα») και θα λειτουργεί κάθε Σάββατο. Είναι η πρώτη θεσμική και νόμιμη λαϊκή αγορά στη γειτονική πόλη με 22 παραγωγούς, από την οποία θα μπορούν πλέον όλοι οι δημότες, οι κάτοικοι καθώς και οι όλο και αυξανόμενοι επισκέπτες της περιοχής ποιοτικά να προμηθεύονται εκλεκτά προϊόντα τοπικής παραγωγής σε ανταγωνιστικές και προσιτές τιμές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος. Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως η πρώτη αυτή νόμιμη λαϊκή αγορά θα λειτουργεί σε πλήρη εναρμόνιση με το νέο σχετικό νομοσχέδιο έχοντας περάσει από όλα τα θεσμικά πλαίσια του αρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά και από την αρμόδια επιτροπή της Περιφερείας Ηπείρου.

«Μέρος της κουλτούρας…»
Για την έναρξη λειτουργίας της πρώτης αδειοδοτημένης λαϊκής αγοράς στο Δήμο Πρέβεζας ο Δήμαρχος Νίκος Γεωργάκος ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του πως «η λαϊκή αγορά αποτελεί μέρος της παραδόσεως και της κουλτούρας του λαού μας αλλά και ανάγκη για τα νοικοκυριά. Είμαι όχι μόνο απλά διπλά χαρούμενος ως Δήμαρχος αλλά και ως οικογενειάρχης, για την επιτέλους νόμιμη και αδιάλειπτη πλέον λειτουργία της λαϊκής αγοράς επί της οδού Κίτσου Τζαβέλλα που θα συμβάλλει στην ποιότητα αλλά και στην οικονομία, αλλά και απόλυτα ικανοποιημένος».
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γρηγόρης Κουμπής σημείωσε πως «η πρώτη νόμιμη και θεσμικά αδειοδοτημένη λαϊκή αγορά αποτελεί πρωτίστως τη δικαίωση για τους δημότες και τους καταναλωτές στο δικαίωμά τους για την πρόσβαση σε όσο δυνατόν καλύτερες, ποιοτικότερες και οικονομικότερες προσφορές ιδίως στα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης για τα νοικοκυριά. Ως γεωπόνος εστιάζω επίσης στη σπουδαιότητα για την εποχή μας, της ποιοτικής προσφοράς εκλεκτών τοπικών προϊόντων κάθε είδους από τους τοπικούς παραγωγούς που θα πλαισιώνουν τη σύνθεση της λαϊκής με 22 σημεία πώλησης για κάθε ανάγκη και απαίτηση».