Στο τραπέζι νέα μέτρα για τις «κόκκινες» περιοχές

on .

ENTATIKH KORONOIOS

• Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο διάστημα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, καθώς η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αλλά κυρίως των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Αντίθετα, ο χειμώνας προμηνύεται πολύ δύσκολος, με τους ειδικούς να ζητούν επίμονα την εφαρμογή των μέτρων, τα οποία έχουν σχεδόν καθολικά ατονήσει! Το καμπανάκι έχει χτυπήσει και για την περιοχή μας, καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μεγάλη άνοδος κρουσμάτων, με αποτέλεσμα ν΄ αρχίσει να δημιουργείται πίεση στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

Ήδη άνοιξε και η 2η Μονάδα Λοιμωδών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ενώ οριακή είναι η κατάσταση στο «Χατζηκώστα».

Η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής αυξάνει την ανησυχία των υγειονομικών για το επόμενο διάστημα, την ώρα που οι εμβολιασμοί κινούνται πλέον με ρυθμούς… χελώνας!

Η Π.Ε. Ιωαννίνων εξακολουθεί να έχει τα χαμηλότερα ποσοστά (οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί φτάνουν το 52,87%).

Η πρωτιά ανήκει σταθερά στην Πρέβεζα με ποσοστό 65,81%, ακολουθεί η Θεσπρωτία με 60,83% και η Άρτα 58,72%.

151 κρούσματα το Σαββατοκύριακο

Το Σαββατοκύριακο ο ΕΟΔΥ στην Ήπειρο ανακοίνωσε συνολικά 151 κρούσματα (110 το Σάββατο και 41 χθες), ωστόσο η εικόνα μπορεί να είναι πολύ διαφορετική, καθώς δεν γίνονται τόσο πολλά διαγνωστικά τεστ, όπως τις καθημερινές. Για μια ακόμη φορά η Π.Ε. Ιωαννίνων μετρά αρκετά κρούσματα 97 (67 το Σάββατο και 30 χθες). Σε υψηλά επίπεδα όμως κινήθηκε και η Θεσπρωτία 24 (17+7), ενώ τα υπόλοιπα επιβεβαιώθηκαν 17 Πρέβεζα (15+2) και 13 στην Άρτα (11+2). Εκτοξεύθηκαν οι διασωληνωμένοι! Σε πανελλαδικό επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε το Σαββατοκύριακο τα 7.423 (4.696 το Σάββατο και 2.727 χθες). Μεγάλος και ο αριθμός των νεκρών μέσα σ’ ένα διήμερο 82 (38 το Σάββατο και 44 χθες), ενώ εκτοξεύθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων: από 404 το Σάββατο χθες έφτασαν τους 421 (!), με τη διάμεση ηλικία τους να είναι τα 65 έτη. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 357 (84.8%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 64 (15.2%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 323 (ημερήσια μεταβολή +16.61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.

Προ των πυλών νέα μέτρα;

Εάν συνεχιστεί η ανοδική αυτή πορεία των κρουσμάτων και η πίεση στα Δημόσιο Νοσοκομεία, δεν αποκλείεται να ληφθούν νέα μέτρα, ίσως όχι οριζόντια, αλλά στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», όπως ο Νομός Ιωαννίνων, αλλά και σχεδόν όλη η Βόρεια Ελλάδα.

Η Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να συνεδριάσει μεθαύριο Τετάρτη και όπως σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, υπάρχει συζήτηση για νέα μέτρα ειδικά για τις περιοχές που προκαλούν ανησυχία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, τα νέα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται η επιτροπή θα αφορούν τους μη εμβολιασμένους πολίτες. Αυτό σημαίνει περαιτέρω περιορισμός τους σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Για παράδειγμα οι εξωτερικοί μεικτοί χώροι διασκέδασης θα έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο. Αν υπάρχουν πλαϊνά, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,30 ύψος, ειδάλλως θεωρούνται κλειστοί. Επιπλέον, για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν εισηγήσεις για αυξημένο έλεγχο. Δηλαδή να υποχρεούνται σε rapid test 3 φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.