Στα Γιάννενα διήμερο συνέδριο για αξιοποίηση και διαχείριση Λιμνών

on .

LIMNH PARALIMNIO DODEKA

• Διήμερο Συνέδριο με θέμα: Αξιοποίηση και Διαχείριση Λιμνών. Δύο λέξεις πολλές έννοιες και ερμηνείες θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Grand Serai και στο Κέντρο Προβολής Σπηλαίου Περάματος «Άννα Πετροχείλου» σήμερα Σάββατο και αύριο, Κυριακή με διοργανωτές το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, τον Δήμο Ιωαννιτών και τον Φορέα Λίμνης Παμβώτιδας.
Με αφορμή το συνέδριο ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας απέστειλε στους διοργανωτές τον σύντομο χαιρετισμό συγχαίροντας ταυτόχρονα τους διοργανωτές, τόσο για την ιδέα του συνεδρίου, όσο και για το υψηλότατο επίπεδο των ομιλητών και στις 4 θεματικές ενότητες.
«Οι τοποθετήσεις στα καίρια ζητήματα της διαχείρισης και προστασίας των λιμναίων οικοσυστημάτων, καθώς και εκείνες για την αξιοποίησή τους θα αποτελέσουν χρησιμότατο υλικό για την Πολιτεία στην ζωτικής σημασίας προσπάθεια προστασίας της Παμβώτιδος και άλλων υγροτοπικών εκτάσεων. Η ομάδα εργασίας του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες που έχει αναλάβει σημαντική συντονιστική αποστολή είμαι βέβαιος πως θα αξιοποιήσει, επίσης, τα πορίσματα του συνεδρίου, ώστε σύντομα «οι δυο λέξεις, οι πολλές έννοιες και οι ερμηνείες» να μεταμορφωθούν και σε προστατευτικές πράξεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του.
Και τόνισε πως και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του συνεδρίου.
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Σήμερα, Σάββατο (Grand Serai)
- 9 π.μ.: Προσέλευση εγγραφή
- 10 π.μ.: Βραβεύσεις Ολυμπιονικών
- 10.30 π.μ.: Θεματική Ενότητα «Σύμφωνο δημάρχων, παγκόσμια πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια». Συζητούν: Γιώργος Κουτσάκης δήμαρχος Ηράκλειας και επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Συμφώνου Δημάρχων του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Γιώργος Παπαναστασίου δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, Απόστολος Αυγερόπουλος καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επαμεινώνδας Τριβήλος ηλεκτρολόγος μηχανικός MSc. Θα συντονίσει ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βασίλης Βλέτσας.
- 11:30 π.μ. Θεματική ενότητα «Αθλητισμός και ψυχαγωγία στο λιμναίο και παραλίμνιο περιβάλλον». Συζητούν: Αριστείδης Τασιός Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Θωμάς Ρούμπας εμπνευστής και δημιουργός του tihiorace, Μάρθα Παλαιοπάνου Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων και Γρηγόρης Σπυριούνης υπεύθυνος μάρκετινγκ της διοργάνωσης Ioannina Lake Run. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Βίλιαν Στασινού.
- 12:30 μ.μ.: Θεματική ενότητα «Διαχείριση και αποκατάσταση λιμναίων οικοσυστημάτων – Ο ρόλος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ». Συζητούν: Τρ. Αλμπάνης Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Λητώ Παπαδοπούλου συντονίστρια Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, περιβαλλοντολόγος, Ιφιγένεια Κάγκαλου Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου-Δέλτα Πηνειού, καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φιλ. Φίλιος Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και Κατερίνα Χιωτέλλη συντονίστρια Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, γεωπόνος.
- Αύριο, Κυριακή στο Κέντρο Προβολής Σπηλαίου Περάματος «Άννα Πετροχείλου»
9:30 π.μ.: Θεματική ενότητα «Υδατοδρόμια, το λιμναίο περιβάλλον μας ενώνει». Συζητούν: Βασίλης Βλέτσας αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, επικεφαλής της ομάδας εργασίας υδατοδρομίων του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Κώστας Κατσιγιάννης πρ. γενικός διευθυντής ΕΟΤ, πολιτικός μηχανικός, Αναστάσιος Γκόβας Πρόεδρος της εταιρίας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», Σπύρος Ζερβόπουλος διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας και Κωνσταντίνος Ρωσσίδης Πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Υδροπλάνου
Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρώσουν η επίσκεψη και ξενάγηση στο Νησί των Ιωαννίνων, στο Κάστρο και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, η ξενάγηση στο σπήλαιο Περάματος και η παρακολούθηση δια ζώσης πτήσης υδροπλάνων στην λίμνη Παμβώτιδα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να περιηγηθούν στην κινητή έκθεση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων.