Ισχυρές βροχές και καταιγίδες φέρνει στην Ήπειρο ο «Μπάλλος»

on .

BROXH STEGH

• Επί ποδός βρίσκονται από χθες οι συναρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν από το νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο άρχισε από χθες βράδυ και κατά τόπους να δείχνει «τα δόντια» του σήμερα και τις επόμενες ώρες σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας.
Το σύστημα φέρνει την ονομασία «Μπάλλος» και όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, μετά από διεξοδική ανάλυση των δεδομένων που υπήρχαν «φτάσαμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για να αυξήσουμε την ετοιμότητα της χώρας. Θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, να μην περιμένουμε να εμφανιστεί πλημμυρικό φαινόμενο και απλώς να τρέξουμε». Ο Υπουργός ζήτησε όπως οι αυτοδιοικητικές αρχές ειδοποιήσουν τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα να αποφύγουν τα υπόγεια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αν και στο Έκτακτο Δελτίου της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στις περιοχές που θα επηρεαστούν από το «Μπάλλο» περιλαμβάνεται και η Ήπειρος, όλες οι προβλέψεις συντείνουν στην εκτίμηση ότι από τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα και μέχρι το βράδυ, ναι μεν θα εκδηλωθούν ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες, όμως δεν πρόκειται να σημειωθούν εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει τα τοπικά φαινόμενα, για αυτό και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας έχει επιστήσει την προσοχή Δήμων και συναρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και των πολιτών που πρόκειται να μετακινηθούν. Χθες λίγο μετά τις 8 το βράδυ στάλθηκε προειδοποιητικό μήνυμα για την κακοκαιρία μέσω των κινητών τηλεφώνων από την Πολιτική Προστασία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΜΥ, τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι σήμερα οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ήπειρο και σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις περισσότερο θα επηρεαστούν οι νομοί Άρτας και Πρέβεζας και λιγότερο των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας. Επαναλαμβάνουμε όμως -έχοντας και το παράδειγμα του Πηλίου- ότι κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει απρόοπτα τοπικά φαινόμενα.