Αρκούδες... επισκέφθηκαν την περιοχή Άνω Λαψίστας!

on .

ARKOYDA POTAMI
• Όλο και πιο κοντά σε οικισμούς φτάνουν αρκούδες οι οποίες διαβιούν κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου με στόχο την αναζήτηση τροφής σε καλλιέργειες διαφόρων ειδών, σε καρποφόρα δένδρα και μελίσσια.
Σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρονται μάλιστα ζημιές από τα άγρια θηλαστικά, ενώ ειδικά στους λιγοστούς κατοίκους ορεινών χωριών προκαλείται και φόβος, αφού κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να προκύψει από τυχαία «συνάντηση» με μία αρκούδα. Τελευταία, μάλιστα, ίχνη τους εντοπίστηκαν και εντός
του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στην περιοχή της Άνω Λαψίστας! Έπειτα από σχετική αναφορά κατοίκου του οικισμού, στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων επισκέφτηκαν προχθές την Άνω Λαψίστα, κοντά στα βορειοδυτικά όρια της περιοχής ευθύνης του Φορέα, πραγματοποιώντας αναγνωριστικές διαδρομές για εύρεση βιοδηλωτικών ιχνών παρουσίας ατόμων αρκούδας. Βρήκαν «ίχνη» Μαρτυρίες των κατοίκων κάνουν λόγο για την ύπαρξη ενός θηλυκού ενήλικου ατόμου συνοδευόμενο από δύο νεαρά άτομα. Τα στελέχη του Φορέα Παμβώτιδας επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες εντοπίζοντας περιττώματα αρκούδας, άνωθεν του οικισμού της Άνω Λαψίστας. Επίσης, στον κάμπο της πρώην λίμνης Λαψίστας, όπου υπάρχουν καλλιέργειες καλαμποκιού, κατά την αυτοψία εντοπίστηκαν φρέσκα, περιττώματα αρκούδας. Ο Φορέας με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες ενημέρωσης των αρμόδιων οργάνων εφιστώντας την προσοχή τους προκειμένου να παρακολουθηθεί το εν λόγω περιστατικό για την αξιολόγησή του και τη λήψη πιθανών αποφάσεων με τα ενδεδειγμένα μέτρα αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από την προσέγγιση αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές καθώς και επί της προστασίας του είδους. Παράλληλα, εφιστά την προσοχή όλων των κατοίκων της περιοχής.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ