Το Υπ. Παιδείας με εγκύκλιό του «ωθεί» τους μαθητές για εμβολιασμό

on .

EMBOLIO PAIDI

• Με την πανδημία να παραμένει «άκαμπτη» στους βασικούς δείκτες σε πανελλαδικό, αλλά και τοπικό επίπεδο (σύμφωνα και με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ), το κέντρο βάρους πέφτει στους μαθητές, καθώς τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους έχουν αρχίσει να εντοπίζονται κρούσματα ανάμεσα στο μαθητικό δυναμικό. Κάτι που έως ένα βαθμό αναμένονταν καθώς πρόκειται για ηλικιακές ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού.
Το τελευταίο διήμερο υπάρχει αυξημένη προσέλευση στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στην Κεντρική Πλατεία από μαθητές, από τους ελέγχους των οποίων βρέθηκαν έξι θετικά κρούσματα (τρία αγόρια - τρία κορίτσια με διάμεση ηλικία τα 14 έτη), ενώ άλλα δύο θετικά κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 9 έτη βρέθηκαν σε δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε στη Μπάφρα.

Εγκύκλιος για τους  εμβολιασμούς
Ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι υπάρχει μια μικρή, αλλά ελεγχόμενη διασπορά στη μαθητική κοινότητα, που δεν είναι φαινόμενο μόνο των Ιωαννίνων, αλλά είναι κοινή η στόχευση του Υπουργείου Παιδείας για αύξηση των εμβολιασμών ανάμεσα στους μαθητές. Χθες το Υπουργείο εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ενημερώνει ότι οι απουσίες για εμβολιασμό είναι δικαιολογημένες, οι μαθητές /τριες που θα εμβολιάζονται μπορούν να μη προσέρχονται την ίδια μέρα για μάθημα στο σχολείο τους, ενώ αν εμφανίζουν συμπτώματα μπορούν να απουσιάζουν και την επόμενη ημέρα. Η δικαιολόγηση των απουσιών γίνεται με την προσκόμιση στη Διεύθυνση του Σχολείου του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Η χθεσινή εικόνα όπως την ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, δεν άλλαξε σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 2.876, ανακοινώθηκαν άλλοι 34 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι υποχώρησαν ελαφρά στους 334, εκ των οποίων οι 300 είναι ανεμβολίαστοι.

Σταθερά «πρώτα»  τα Γιάννενα
Στην Ήπειρο η γενική εικόνα παραμένει ίδια: Στα Γιάννενα ο κύριος όγκος των κρουσμάτων, πολύ λιγότερα στις άλλες περιφερειακές ενότητες. Χθες συνολικά ανακοινώθηκαν 55 κρούσματα εκ των οποίων τα 44 στα Γιάννενα, τα 5 στην Πρέβεζα και τα 6 στη Θεσπρωτία. Το θετικό για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι ότι την περασμένη εβδομάδα οι μετρήσεις στα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού έδειξαν μείωση του ιικού φορτίου κατά 32%.

Νέα αναστολή  λειτουργίας
Ούτε τα κρούσματα που καθημερινά εντοπίζονται, ούτε και οι εκκλήσεις των επιστημόνων «συγκινούν» ορισμένους καταστηματάρχες που αδιαφορούν στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων θέτοντας σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία. Σε ελέγχους της Αστυνομίας, εντοπίστηκε ένα ακόμη κατάστημα, τη φορά αυτή στη Θεσπρωτία να μην έχει τα απαιτούμενα πιστοποιητικά. Σε βάρος του υπευθύνου της επιχείρησης επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες του καταστήματος.
Σε άλλα τρία καταστήματα (1 στα Γιάννενα και 2 στην Πρέβεζα) εντοπίστηκαν παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κατά περίπτωση από πελάτες και εργαζόμενους. Η μη χρήση μάσκας και σε άλλους χώρους, φαίνεται να έχει πάρει διαστάσεις, όπως προκύπτει από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους της Αστυνομίας. Τη Δευτέρα βεβαιώθηκαν άλλες 20 παραβάσεις, με τα Γιάννενα να έχουν κι εδώ τα «πρωτεία» με 13 περιπτώσεις. Οι άλλες προέρχονται από Άρτα (4), Θεσπρωτία (1) και Πρέβεζα (2).

«Φλέγεται»  η Βόρεια Ελλάδα
Από τη χθεσινή ανακοίνωση των κρουσμάτων, εκείνο που προκύπτει είναι ότι «φλέγεται» η Βόρεια Ελλάδα, στην οποία οι τάσεις είναι αυξητικές. Πρώτη στη σειρά παραμένει η Αττική με 527, αλλά από εκεί και πέρα ακολουθούν νομοί της Βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα: Θεσσαλονίκη με 441, Λάρισα 208, Δράμα 105, Πέλλα 85, Ξάνθη 84, Σέρρες 73, Ημαθία 67, Έβρος 58, Κοζάνη 57, Μαγνησία 54.