Υλοτομίες από... Αλβανούς στα δάση της Κόνιτσας!

on .

KSYLA YLOTOMIA

• Καθώς βαδίζουμε προς τον χειμώνα και αυξάνει η ζήτηση για καυσόξυλα, βασικό μέσο θέρμανσης στα χωριά όλης της Ηπείρου, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη η υλοτόμηση δασικών εκτάσεων να γίνεται με τάξη και αυστηρά κριτήρια, πάντα σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.
Αυτό ακριβώς ζητούν 14 επιχειρήσεις εμπορίας καυσόξυλων με έγγραφη διαμαρτυρία τους προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά, τον Υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, η οποία κοινοποιείται και στους τοπικούς βουλευτές. Αφορμή γι’ αυτήν, η ανάθεση έργων υλοτομίας στην περιοχή της Κόνιτσας, η οποία, όπως καταγγέλλουν, γίνεται από Αλβανούς χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

Υλοτόμοι χωρίς χαρτιά
Για καταστρατήγηση κάθε νομιμότητας κατηγορούν οι ξυλέμποροι τον Δασάρχη και τον Δήμαρχο Κόνιτσας. Όπως τονίζουν στο έγγραφό τους, προχώρησαν σε υλοτομίες σε εκτάσεις υγιών δασών της περιοχής για ατομικές ανάγκες των κατοίκων, «χωρίς κανένα παραστατικό, χωρίς Διαχειριστική μελέτη, χωρίς πίνακα υλοτομίας, χωρίς τίποτα που να παραπέμπει σε μία νόμιμη υλοτομία». Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι «όλες οι εργασίες γίνονται από Αλβανούς, που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για την παραμονή τους στη χώρα μας, που μπαινοβγαίνουν Ελλάδα - Αλβανία από μονοπάτια της περιοχής αυτοί και τα ζώα τους, χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία (απόδειξη - τιμολόγιο) και χωρίς να τους ελέγχει κανένας για τις ποσότητες καυσόξυλων που μεταφέρουν στην γείτονα χώρα»!

Ζητούν παρέμβαση...
Σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους εμπόρους ξύλου, ο Δασάρχης τους ίδιους που καταβάλουν κάθε μήνα εισφορές, πληρώνουν Φ.Π.Α κ.α, τους περνάει από σαράντα κύματα ζητώντας τους χίλια δυο παραστατικά, ενώ ακόμα και για τα δευτερογενή δασικά προϊόντα - τεμαχισμένα καυσόξυλα ζητάει να εκδώσουν για δεύτερη φορά δελτία μεταφοράς Δασαρχείου.
Όμως αυτό δεν ισχύει και για τις υλοτομίες στις οποίες προχώρησαν σε συνεργασία με τον Δήμο Κόνιτσας. Διερωτώνται λοιπόν «γιατί δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες από πλευράς Δασαρχείου - Δήμου; Γιατί δεν γίνονται οι προβλεπόμενες μελέτες ώστε να υλοτομούνται τα δέντρα που πρέπει, από συνεργεία της περιοχής (Συνεταιρισμούς - επαγγελματίες εμπόρους); Πού αποσκοπεί όλο αυτό που συμβαίνει;».
Οι ξυλέμποροι καταλήγουν καλώντας τον κ. Αμυρά να ελέγξει με τη βοήθεια των υπηρεσιών του τι ακριβώς συμβαίνει, σημειώνοντας πως δυσανασχετούν οι κάτοικοι, οι συνεταιρισμοί και οι έμποροι με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.