Διεθνές συνέδριο για Διαφωτισμό και μεγάλες Σχολές των Ιωαννίνων

on .

ALMPANHS ELISAF SYNENTEYKSH 22 9 21

• Σημαντικές πτυχές της ιστορικής πορείας της περιοχής μας αναμένεται να αναδειχθούν στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «ο Διαφωτισμός και η παιδεία στα Ιωάννινα», το οποίο θα διεξαχθεί αύριο, Παρασκευή και μεθαύριο, Σάββατο στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής».
Το συνέδριο εντάσσεται στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και το πρόγραμμά του περιλαμβάνει ως ομιλητές κορυφαίους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος του είναι να αναδείξει τον ρόλο που έπαιξαν οι μεγάλες σχολές των Ιωαννίνων κατά την προεπαναστατική περίοδο στην προετοιμασία της εξέγερσης ενάντια στον Τουρκικό ζυγό.

Κορυφαία διοργάνωση
Για μία κορυφαία διοργάνωση έκαναν λόγο χθες, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.
Όπως σημείωσε ο κ. Αλμπάνης, «το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία η οποία επικεντρώνεται στην πνευματική ανάπτυξη και την παιδεία των Ιωαννίνων όπως αναπτύχθηκε από τον 13ο αιώνα και κορυφώθηκε τον 18-19ο αιώνα, όταν τα Γιάννινα αναδείχθηκαν σε κέντρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών με κατάδηλες επιρροές σε ολόκληρη την βαλκανική χερσόνησο».
Συμπλήρωσε δε ότι «το Πανεπιστήμιο με σημαντική συνεισφορά στον πνευματικό και πολιτιστικό χάρτη της Ηπείρου, αναλαμβάνει τη συνέχεια της ιστορίας και της πνευματικής ανάπτυξης της περιοχής. Και αυτό αποτελεί μία μεγάλη ευθύνη για το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου».
Ο Πρύτανης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ιωαννίνων για τη συνεργασία που είχαν στη διοργάνωση του συνεδρίου και προσκάλεσε όλους να παρακολουθήσουν τις εργασίες του οι οποίες θα μεταδίδονται και διαδικτυακά.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ εξήρε τη συνεργασία με τον Πρύτανη και το Πανεπιστήμιο σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό συνέδριο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «υπήρξε καταλυτική η συνεισφορά του νεοελληνικού διαφωτισμού και των σχολών των Ιωαννίνων στην έναρξη και την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και στην διαμόρφωση του νεοελληνικού κράτους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και αποτελεί την συνέχεια των επετειακών εκδηλώσεων για τον Δήμο και το Πανεπιστήμιο.

Το πρόγραμμα
Το συνέδριο για τον Διαφωτισμό και την παιδεία στα Γιάννενα θα ξεκινήσει αύριο, Παρασκευή ώρα 18.00 με χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής τον Σταύρο Ζουμπουλάκη.
Στις 19.00 θα ξεκινήσουν οι συνεδρίες του με ομιλητές τους John Robertson και Πασχάλη Κιτρομηλίδη. Θα ακολουθήσει συζήτηση και η ημέρα θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα από μουσικούς του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων. Το Σάββατο οι εργασίες του θα ξεκινήσουν στις 09.00. Εισηγήσεις θα κάνουν οι Δημήτρης Καργιώτης, Στέφανος Δημητρίου, Αλεξάνδρα Σφοίνη, Κωνσταντίνος Πέτσιος, Νικόλας Πίσσης, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Γιώργος Κεχαγιόγλου, Γιάννης Ξούριας, Ελένη Κουρμαντζή, Κωνσταντίνος Ηροδότου, Γιάννης Καρράς, Πασχάλης Κιτρομηλίδης και John Robertson.
• Απαραίτητη είναι η κράτηση θέσεων στο τηλ. 26513-13501, ώρες 11:00 – 13:00 και 18:00 – 21:00 εκτός αργιών και Σαββατοκύριακου. Το συνέδριο θα μεταδοθεί και μέσω live streaming από το κανάλι του Δήμου Ιωαννιτών στο YouTube.