Οριστικά, αύριο η πολύκροτη δίκη για τις κλεμμένες εικόνες

on .

 eikones

• Αύριο στις 9 το πρωί θα διεξαχθεί τελικά η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της κλοπής εικόνων και άλλων θρησκευτικών κειμηλίων από ναούς και μοναστήρια των Ιωαννίνων και των Γρεβενών.
Η δίκη -μετά από αρκετές αναβολές- ήταν προγραμματισμένη για χθες. Η υπόθεση εκφωνήθηκε αλλά λόγω παρέλευσης της ώρας το Δικαστήριο αποφάσισε να διεξαχθείαύριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για την ολοκλήρωση της δίκης θα χρειαστούν αρκετές συνεδριάσεις του Δικαστηρίου.
Οι κατηγορούμενοι είναι έξι, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο πρώην πρωτοσύγκελος (επί μακαριστού Θεόκλητου) της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας από τα Τρίκαλα, που δραστηριοποιείται στο Μέτσοβο και ένας βιβλιοδέτης, ο οποίος διατηρούσε παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι, στο οποίο είχαν βρεθεί ορισμένα από τα κλεμμένα, μετά από επίσκεψη του τότε Νομάρχη και νυν Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη.
Από τη σύλληψή του ξεκίνησε να ξετυλίγεται το «κουβάρι» των αποκαλύψεων και η ταύτισή του με τον ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας. Καθοριστικό ρόλο είχε παίξει η ανάρτηση των κλεμμένων εικόνων από τον Ιερό Ναό Κουκουλίου που είχε γίνει από τον τότε Νομάρχη στο διαδίκτυο και τη σταδιακή ταυτοποίησή τους στη συνέχεια με εικόνες που πωλούνταν από ξένες γκαλερί. Αρκετές από τις εικόνες οι οποίες στο διάστημα που μεσολάβησε εντοπίστηκαν στο εξωτερικό έχουν ήδη επαναπατριστεί, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανακρίσεις ήταν πολύχρονες και ενεπλάκησαν Αστυνομία, Υπουργείο Πολιτισμού, Προξενικές Αρχές κ.α.
Οι κατηγορούμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν βαριές κατηγορίες για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής πράγματος αφιερωμένου στη θρησκευτική λατρεία από τόπο προορισμένο για τη θρησκευτική λατρεία, τελεσθείσα από δράστες που είχαν ενωθεί να διαπράττουν κλοπές κατ΄ επάγγελμα, διακεκριμένες.
Στο Δικαστικό Μέγαρο ήταν χθες ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης, που είναι εκ των βασικών μαρτύρων κατηγορίας, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος -ο οποίος στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι θα συμβάλει στην πλήρη εξιχνίαση των κλοπών- κάτοικοι του Ζαγορίου, ενώ αναμένεται να καταθέσει και εκπρόσωπος της Μητρόπολης Γρεβενών.