Καιρός να πέσουν οι... μάσκες σχετικά με τις γυναικοκτονίες

on .

FOTO1

• Με αρκετά μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ε.Η.Μ. η εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων των τμημάτων Δικαιοσύνης-Δικαιωμάτων και Φεμινιστικής Πολιτικής με θέμα «Η γυναικοκτονία, το "ανύπαρκτο έγκλημα"».
Ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Σάββας Δημητριάδης στον χαιρετισμό του επισήμανε πως «η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία βρίσκεται σε πρωτοφανή έξαρση, ο φόβος και η σιωπή πίσω από κλειστές πόρτες, η λεκτική και σωματική κακοποίηση των γυναικών - θυμάτων συχνά καταλήγει σε δολοφονίες εξαιτίας βαθιά εμπεδωμένων έμφυλων διακρίσεων και πατριαρχικών σχέσεων εξουσίας».
Η βουλευτής Άρτας και πρ. υπουργός Όλγα Γεροβασίλη στην ομιλία της τόνισε πως η ενδοοικογενειακή βία είναι πληγή για την κοινωνία την ίδια προσθέτοντας πως «η οργανωμένη πολιτεία δεν μπορεί να αρκείται στην «ατομική ευθύνη» αλλά οφείλει να προνοεί και να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών και την κοινωνική ειρήνη».
Η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη έκανε λόγο για δυσανεξία από πολλές πλευρές στο άκουσμα της λέξης “γυναικοκτονία” τονίζοντας πως «ο λόγος της αντίδρασης δεν είναι γλωσσικός αλλά βαθιά πολιτικός. Ο γενικός όρος ανθρωποκτονία συσκοτίζει την ιδιαιτερότητα και τη γενεσιουργό αιτία του εγκλήματος, που είναι η έμφυλη ανισότητα».
Η δημοσιογράφος Όλγα Στέφου ανέφερε ότι πρέπει «να έχουμε ανοιχτά τα γραφεία των οργανώσεών μας, ώστε ένα θύμα έμφυλης βίας να ξέρει ότι μπορεί να έρθει να ζητήσει βοήθεια, νομικής, ψυχολογική, ακόμη και στέγη αν χρειάζεται», ενώ η δικηγόρος Λίλα Σουλελέ σημείωσε πως «δεν πρέπει να μιλάμε για ανθρωποκτονίες γενικώς, αλλά να κατονομάζουμε τους φόνους των γυναικών με το όνομά τους, γυναικοκτονίες». Τέλος, η Γεωργία Χήτου, μέλος της Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε: «Ας γίνουμε όλες και όλοι μία μεγάλη αγκαλιά για τις γυναίκες θύματα βίας...»