Σπείρα αλλοδαπών είχε «γδύσει» δεκάδες ηλικιωμένους Γιαννιώτες

on .

APATH HLIKIOMENH THLEFONO

• Δεκάδες Γιαννιώτες, κυρίως πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, έπεσαν θύματα τηλεφωνικής απάτης το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να χάσουν μέρος ή και ολόκληρες τις οικονομίες τους. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις τα ποσά που σήμερα κλαίνε ήταν πολύ μεγάλα! Τις απάτες έκανε σπείρα αλλοδα-

πών, η οποία χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία, επικαλούμενη ατυχήματα που δήθεν συνέβαιναν σε συγγενικά πρόσωπα των θυμάτων της. Ωστόσο, η δράση της έλαβε τέλος καθώς συνελήφθη στα Γιάννενα, με λεφτά στα χέρια, η «εισπράκτορας» της οργάνωσης, ενώ αναζητούνται τα υπόλοιπα μέλη της, ανάμεσα στα οποία και ο αρχηγός! Στο μεταξύ, στην Άρτα συνελήφθη άνδρας ο οποίος έκλεψε τσάντα από εκκλησία, ενώ χειροπέδες φόρεσε η Αστυνομία και σε δράστη ληστείας που έλαβε χώρα στην πόλη μας.

Όλες τις οικονομίες...
Περίπου 44 πολίτες, ηλικιωμένους στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είχαν εξαπατήσει τα μέλη της εγκληματικής σπείρας, τα οποία, ποντάροντας στην ευαισθησία και την αγάπη τους για τα οικογενειακά τους πρόσωπα, κατάφεραν να αποσπάσουν συνολικά ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσό, της τάξης των 516.000 ευρώ! Κάθε φορά μάλιστα χρησιμοποιούσαν την ίδια μεθοδολογία.
Ως αποτέλεσμα της εγκληματικής τους δράσης, αρκετοί Γιαννιώτες έχασαν μεγάλα χρηματικά ποσά το τελευταίο διάστημα, ακόμα και δεκάδες χιλιάδες ευρώ ο καθένας, πέφτοντας στην παγίδα που τους έστηναν οι επιτήδειοι. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, ηλικιωμένοι έδωσαν στους δράστες όλες τους τις οικονομίες, ό,τι είχαν και δεν είχαν, με αποτέλεσμα να μείνουν κυριολεκτικά στην... ψάθα και να έχουν φτάσει σήμερα στην απελπισία και την ψυχολογική κατάρρευση.

Με τα λεφτά στο χέρι!
Αρκετές καταγγελίες πολιτών από τα Γιάννενα και την ευρύτερη περιοχή είχαν φτάσει τελευταία στην Ασφάλεια Ιωαννίνων σχετικά με άτομα που τους τηλεφωνούσαν και τους ενημέρωναν ότι συγγενικά τους πρόσωπα είχαν υποστεί ατύχημα και απαιτούσαν χρήματα για τις ανάγκες της περίθαλψής τους.
Ακολούθησε εμπεριστατωμένη έρευνα στο πλαίσιο της οποίας οι αστυνομικοί κατάφεραν να φτάσουν στα «ίχνη» αλλοδαπής γυναίκας, η οποία αποτελούσε μέλος της σπείρας που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στις τηλεφωνικές απάτες και να τη συλλάβουν. Μάλιστα, την έπιασαν τη στιγμή που είχε μόλις παραλάβει από ηλικιωμένο το χρηματικό ποσό των 12.200 ευρώ! Τα χρήματα κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους. Σε βάρος της αλλοδαπής, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες είναι Βουλγαρικής προέλευσης, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη και απόπειρες απάτης κατ’ εξακολούθηση.

Πώς δρούσε η σπείρα
Από την περαιτέρω έρευνα της Ασφάλειας διαπιστώθηκαν η δομή και ο τρόπος δράσης της σπείρας, η οποία αποτελείται τουλάχιστον από τρία άτομα. Πιο συγκεκριμένα, αρχηγός της ήταν αλλοδαπός, ο οποίος έχοντας το ρόλο του «γιατρού», πραγματοποιούσε από χώρα του εξωτερικού όπου βρίσκονταν τηλεφωνικές κλήσεις κυρίως σε ηλικιωμένους και επιχειρούσε να τους πείσει ότι συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως το παιδί τους) χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης, λόγω σοβαρού ατυχήματος που είχε.
Μάλιστα, προκειμένου να εντείνει την πίεσή του, ισχυρίζονταν ότι αν δε δοθούν άμεσα τα χρήματα για την επιτυχή έκβαση της εγχείρησης, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος ακρωτηριασμού μέλους του σώματος τού συγγενούς τους. Αλλοδαπή, που βρίσκονταν μαζί με το αρχηγικό μέλος, είχε το ρόλο της «κόρης», εκλιπαρώντας το υποψήφιο θύμα, δήθεν πατέρα της, να παραδώσει άμεσα τα χρήματα για να μην ακρωτηριαστεί. Η συλληφθείσα στα Γιάννενα ήταν η «εισπράκτορας», η οποία, δρώντας υπό την καθοδήγηση του αρχηγού, ήταν επιφορτισμένη να παραλαμβάνει τα χρήματα που τα άλλα μέλη της οργάνωσης θα έπειθαν τα θύματα να καταβάλουν.
Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας για την ταυτοποίηση των υπολοίπων μελών και της τυχόν συμμετοχής τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις είναι σε εξέλιξη.

Άρπαξε τσάντα σε ναό!
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός άνδρα, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, ο δράστης αφαίρεσε την τσάντα πιστής που την είχε εναποθέσει προσωρινά πάνω σε στασίδι του ναού και η οποία περιείχε χρηματικό ποσό, κινητό τηλέφωνο και τραπεζική κάρτα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την κλεμμένη τραπεζική κάρτα πραγματοποίησε ανάληψη χρηματικού ποσού και ανέπαφη συναλλαγή σε κατάστημα, συνολικού ύψους 324 ευρώ. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Συνελήφθη ο ληστής
Στο μεταξύ, συνελήφθη από άνδρες της Ασφάλειας Ιωαννίνων ο δράστης ληστείας που έγινε στην πόλη μας. Προηγήθηκε καταγγελία σύμφωνα με την οποία άγνωστος είχε προσεγγίσει πολίτη σε χώρο στάθμευσης πολυκαταστήματος και με την απειλή βίας, του απέσπασε χρηματικό ποσό. Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία του ληστή και ύστερα από αναζήτηση να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν λίγη ώρα μετά το συμβάν.