Ανεξέλεγκτη συνεχίζεται η διασπορά στα Γιάννενα

on .

KORONOIOS EODY DEIGMATA

• Για μια ακόμη ημέρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού πανελλαδικά ξεπέρασε τα 2.000. Με δεδομένο ότι συνήθως τις Δευτέρες τα κρούσματα ήταν πάντα λιγότερα σε σχέση με άλλες ημέρες λόγω των μειωμένων τεστ που διενεργούνται τις Κυριακές, τα 2065 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες προβληματίζουν πιο έντονα από κάθε άλλη φορά τους Επιστήμονες ενόψει των σημερινών αποτελεσμάτων, αλλά και των επομένων ημερών καθώς όλοι συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό και βρισκόμαστε στα πρόθυρα του 4ου κύματος.
Η διασπορά -όπως επιβεβαιώνεται και από τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ- εξακολουθεί να είναι μεγάλη στα Γιάννενα, ενώ προβληματισμός αρχίζει να προκαλείται και για τις άλλες Π.Ε. της Ηπείρου, οι οποίες επίσης «βγάζουν» κρούσματα, έστω και σε μονοψήφιο αριθμό. Χθες για τα Γιάννενα ανακοινώθηκαν 54 νέα κρούσματα, για τη Θεσπρωτία 8 και από 3 σε Άρτα- Πρέβεζα. Να σημειωθεί ότι για ακόμη ημέρα η Π.Ε. Ιωαννίνων «φιγουράρει» στις πρώτες θέσεις της λίστας των κρουσμάτων. Χθες μάλιστα ήταν 5η μετά την Αττική 892, Θεσσαλονίκη 126, Ηράκλειο 114 και Ρέθυμνο 84!

Νέοι οι περισσότεροι
Παρά τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις που απευθύνονται σε κεντρικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο η κατάσταση δεν φαίνεται ότι μπορεί να «μαζευτεί» καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται προέρχεται από νεανικές ηλικίες, οι οποίες δύσκολα μπορούν να πεισθούν πλέον να τηρούν τα μέτρα προστασίας στις εξόδους, στη διασκέδαση και γενικά στους συγχρωτισμούς.

Τέσσερις εισαγωγές
Η πραγματικότητα όμως δεν συμβαδίζει με την ανεμελιά τους, καθώς την Κυριακή έγιναν τέσσερις εισαγωγές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για νοσηλεία στη ΜΕΛ, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό νοσηλευόμενων στους έξι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ηλικία των νέων εισαγωγών κυμαίνεται από 25 μέχρι 80 ετών.
Αύξηση εισαγωγών ανακοινώθηκε χθες και σε πανελλαδικό επίπεδο καθώς έγιναν 85 έναντι 22 εξιτηρίων που δόθηκαν. Οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν κατά 3, πέφτοντας στους 139 και οι νέοι θάνατοι ήταν 10. Οι επιστήμονες όμως προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να δέχεται πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας από νέες νοσηλείες που θα είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Καμπάνες σε καταστήματα
Εν τω μεταξύ παρά τη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού και παρά τη ρητή απαγόρευση διοργάνωσης γάμων και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους, φαίνεται ότι κάποιοι κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν πέντε παραβάσεις, μία επιχείρηση μάλιστα στα Γιάννενα παρέβη το πρωτόκολλο και το Σάββατο, αλλά και την Κυριακή. Το Σάββατο αστυνομικοί επέβαλλαν πρόστιμο 5.000 και αναστολή λειτουργίας για επτά ημέρες στην επιχείρηση και 3.000 ευρώ στον υπεύθυνο λειτουργίας της, το ίδιο όμως έγινε και την επόμενη ημέρα. Το ίδιο συνέβη το Σάββατο και σε αίθουσα εκδηλώσεων σε περιοχή του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
Πρόστιμο 5.000ευρώ επιβλήθηκε σε κάφε μπαρ στην Άρτα επειδή δεν τήρησε την αναστολή λειτουργία που του επιβληθεί, 3000 ευρώ πρόστιμο θα πληρώσει ο υπεύθυνος του καταστήματος και πρόστιμο 300 ευρώ επιβλήθηκε σε δέκα πελάτες του.
Τέλος πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας μιας εβδομάδας επιβλήθηκε σε κέντρο διασκέδασης της Θεσπρωτίας, επειδή είχε όρθιους πελάτες.