Αντιδράσεις προκαλεί αίτημα για υδροηλεκτρικό στον Άραχθο

on .

ARAXTHOS

• Μετά τις προτάσεις για χωροθέτηση αιολικών πάρκων που συναντούν αντιδράσεις στις περιοχές όπου σχεδιάζεται να λειτουργήσουν αυτά, «φωτιές» ανάβει στην περιοχή των Τζουμέρκων κι ένα υδροηλεκτρικό έργο που έχει προταθεί να γίνει στον Άραχθο ποταμό, κάτω από τη Δαφνωτή και την Πλατανούσα.
Το έργο δεν είναι μεγάλο, το αίτημα που εξετάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αφορά σε ΜΗΥΕ ισχύος 2,8 MW, ωστόσο, αντίθετη στην αδειοδότησή του εμφανίζεται η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών, η οποία θεωρεί ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες για την περιοχή, περιβαλλοντικές και τουριστικές και προειδοποιεί ότι θα προσφύγει σε κάθε αρμόδιο φορέα για τη ματαίωσή του.

Άδεια παραγωγού
Κείμενο αντιρρήσεων για το προτεινόμενο νέο υδροηλεκτρικό έργο στον Άραχθο είχε καταθέσει η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών, όμως η Γιαννιώτικη εταιρία που κατέθεσε το αίτημα κατασκευής του στη Ρ.Α.Ε. έλαβε στα τέλη του περασμένου μήνα βεβαίωση παραγωγού. Φυσικά, αυτή δεν αρκεί για να γίνει το έργο, καθώς θα πρέπει να περάσει και από άλλα στάδια προτού εγκριθεί. Η Ρυθμιστική Αρχή στη φάση αυτή εξετάζει τη σκοπιμότητα του έργου και όχι τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του.
Ωστόσο, η Ομοσπονδία προειδοποιεί την εταιρία ότι αν αποφασίσει να προχωρήσει με την πρότασή της, χωρίς να λογαριάσει τις σφοδρές, όπως τις χαρακτηρίζει, αντιδράσεις των κατοίκων της μέσης κοιλάδας του Αράχθου και των Τζουμέρκων, της αποδημίας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας και άλλων θεσμικών παραγόντων και φορέων, θα αναμετρηθεί μαζί της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην Περιφέρεια Ηπείρου και στα Δημοτικά Συμβούλια όμορων Δήμων, ενώ δεν αποκλείει ακόμα και προσφυγή στο ΣτΕ!

Αρνητικές συνέπειες
Σε χθεσινή της εκτενή ανακοίνωση η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών κάνει λόγο για μία ιδιότυπη παραδοξότητα όσον αφορά στο ΜΥΗΕ στον Άραχθο υπενθυμίζοντας ότι το 2007 στην ίδια περίπου περιοχή το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακυρώσει, για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας το υδροηλεκτρικό Αγίου Νικολάου.
«Στην περιοχή αυτή του Αράχθου, δίπλα στο ποτάμι διέρχεται το σηματοδοτημένο παραποτάμιο «μονοπάτι της βίδρας» το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από πρόγραμμα της Ε.Ε. και συνδέει το παλιό πέτρινο γεφύρι της Πλάκας με τη γέφυρα Τζαρή. Τόσο το παραποτάμιο μονοπάτι της βίδρας όσο και οι δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού-ράφτιγκ προσελκύουν όλο το χρόνο πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών ενισχύοντας την τοπική οικονομία, στηρίζοντας μόνιμες θέσεις εργασίας στον τουρισμό του ορεινού όγκου των Τζουμέρκων», επισημαίνει η Ομοσπονδία και προσθέτει: «Το ‘υποψήφιο έργο’ θέτει σε άμεσο κίνδυνο και το χωριό της Δαφνωτής εξαιτίας των μεγάλων κατολισθητικών φαινομένων που έγιναν πριν από λίγους μήνες. Είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στην περιοχή για την κατασκευή ΜΥΗΕ θα επηρεάσει τη στατικότητα του οικισμού της Δαφνωτής και τη βιωσιμότητα του έργου! Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμες».