Η Περιφέρεια Ηπείρου για τις υπηρεσίες της «Σχεδίας»

on .

SXEDIA

Στη φύση των υπηρεσιών που παρέχει το Κέντρο Πρόληψης Ιωαννίνων «Σχεδία» αναφέρεται η Περιφέρεια Ηπείρου απαντώντας σε χθεσινό ρεπορτάζ του «Π.Λ.» που φιλοξένησε τηλεοπτικές δηλώσεις του απερχόμενου Προέδρου της Στέφανου Τζιμογιάννη.
Εδώ είναι αναγκαίες δύο διευκρινίσεις: Πρώτον, το σχετικό ρεπορτάζ απλώς μετέφερε αποσπάσματα από συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τζιμογιάννης στη «ΒΗΜΑ Τηλεόραση» και τον Π. Μπούρχα, κάτι που εισαγωγικά σημειώνονταν στο χθεσινό ρεπορτάζ. Δεύτερον, η Περιφέρεια και ο Αλ. Καχριμάνης στην απάντησή τους ουσιαστικά παραδέχονται ότι στο καταστατικό της «Σχεδίας» δεν προβλέπεται θεραπεία εξαρτημένων ατόμων και παραπέμπoυν σε αναφορά που γίνεται στην ιστοσελίδα του Κέντρου, κάνοντας λόγο για «μισή αλήθεια»!
Η Περιφέρεια
Ακολουθεί αυτούσια η απάντηση της Περιφέρειας και οι αναγνώστες, λαμβάνοντας υπόψη όσα ισχυρίζονται οι δύο πλευρές, ας βγάλουν μόνοι τα συμπεράσματά τους:
«Κύριε Διευθυντά,
Στο σημερινό (σ.σ. χθεσινό) φύλλο του «Πρωινού Λόγου» πρωτοσέλιδα δημοσιεύεται κείμενο με τίτλο: «Θεραπεία εξαρτημένων δεν προβλέπει το καταστατικό της «Σχεδία»» στο οποίο αναφέρεται ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Στέφανος Τζιμογιάννης, «αντέκρουσε με στοιχεία» τα επιχειρήματα που ακούστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Περιφερειάρχη και την Περιφερειακό Σύμβουλο και εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου στη «Σχεδία» κ. Μαργαρίτα Κιτσανού.
Το βασικό ζήτημα που αναδείχτηκε από τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι το γεγονός ότι επί δύο χρόνια στη «Σχεδία» επικρατεί ένα «νοσηρό κλίμα» εξαιτίας της προσωπικής αντιδικίας του μέχρι πρόσφατα Προέδρου της Στ. Τζιμογιάννη και του Επιστημονικού της Υπεύθυνου Βασ. Κούτρα, οι οποίοι έως τότε συνεργάζονταν αρμονικά και είχαν συμβάλλει από κοινού στην επιτυχημένη λειτουργία της.
Εκείνο που επίσης τονίστηκε από τα μέλη του νυν Δ.Σ. της «Σχεδία» Βασίλη Γοργόλη, Μαργαρίτα Κιτσανού, Ανθή Μάστακα, είναι ότι ακόμη και σήμερα αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει διοικητικά εξαιτίας της κατάστασης που εξακολουθεί να διαιωνίζεται.
Ως προς την αναφορά ότι δεν προβλέπεται θεραπεία εξαρτημένων στο καταστατικό «Σχεδία» αυτό είναι μισή αλήθεια, καθώς η άλλη μισή προκύπτει από την ιστοσελίδα της και συγκεκριμένα από την αναφορά στις δράσεις που υλοποιεί, όπου αναφέρονται επί λέξει τα εξής:
«Αιτήματα για βοήθεια»
«α) Συμβουλευτική σε γονείς, εφήβους, νέους κ.ά. με στόχο την ψυχοκοινωνική τους στήριξη και την αναζήτηση νέων τρόπων αντιμετώπισης δυσκολιών.
β) Παροχή στήριξης σε χρήστες, οικογένειες χρηστών και άλλο πληθυσμό.
Η «Σχεδία» δέχεται χρήστες παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών (όχι αλκοόλ) μετά από εκούσια προσέλευση για θεραπεία.
Η «Σχεδία» δέχεται χρήστες παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών (όχι αλκοόλ) μετά από εκούσια προσέλευση για θεραπεία. Το θεραπευτικό πρόγραμμα είναι ανοιχτό, σε ατομική βάση και η συχνότητα των συναντήσεων εξατομικεύεται. Παρέχεται μεταθεραπευτική στήριξη για την πρόληψη της υποτροπής και για τη λειτουργική ενσωμάτωση των απεξαρτημένων στην ευρύτερη κοινωνία. Παρέχεται, επίσης, βοήθεια στις οικογένειες των χρηστών στα πλαίσια υποστηρικτικής και οικογενειακής ψυχοθεραπείας».
Το κείμενο αυτό είναι αναρτημένο μέχρι και σήμερα. Στην ίδια ιστοσελίδα αναφέρονται ως Πρόεδρος ο κ. Στέφανος Τζιμογιάννης, ως Αντιπρόεδρος ο κ. Ι. Γιαννακάκης, ως Γ Γραμματέας ο κ. Χρ. Στουγιάννος και ως μέλη οι Μ. Κατσαράκη, Αρχιμανδρίτης Ιωήλ, Μ. Κιτσανού, Σ. Γκόντα, το παλαιό δηλαδή Δ.Σ. καθώς δεν γίνει καμία αλλαγή ή διόρθωση τον τελευταίο χρόνο σε αυτή.
Ο κ. Τζιμογιάννης βεβαίως τώρα υποστηρίζει άλλα και βεβαίως τα σχόλια περιττεύουν. Μετά όμως από μια μακρόχρονη παρουσία του στη «Σχεδία», πρέπει να αποδεχθεί το δικαίωμα του Δήμου Ιωαννιτών να ορίσει άλλο εκπρόσωπό του και να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της. Άλλωστε οι όποιες εκκρεμότητες εξακολουθούν να υπάρχουν ως προς τις καταγγελίες του κατά του Επιστημονικού Υπευθύνου τις διερευνά η Δικαιοσύνη.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία»