Εντείνονται οι αντιδράσεις για την Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς

on .

BELLA 1

• Οι αντιδράσεις για το κλείσιμο της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς συνεχίζονται στην τοπική κοινωνία, ενώ μέχρι και χθες βράδυ δεν είχε υπάρξει κάποια απάντηση ή διευκρίνιση ούτε από τους μητροπολίτες Κόνιτσας, Άρτας και τον καταγόμενο από την Κόνιτσα Κηφισίας, οι οποίοι συμμετείχαν στην επίμαχη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κατά την οποία αποφασίστηκε όπως προταθεί η Θεσσαλονίκη για τη Σχολή Μαθητείας Κληρικών. 
Μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου κατά της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την πρότασή της η Σχολή Μαθητείας Κληρικών να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη, χθες κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ιστορική διαδρομή της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλά, αλλά και στο ρόλο που σήμερα διαδραματίζει στο ακριτικό Πωγώνι. «Τυχόν διακοπή λειτουργίας της ΑΕΑ Βελλάς, η οποία αποτελεί το μοναδικό Εκκλησιαστικό- Θεολογικό Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δυτική Ελλάδα, θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, στην Ήπειρο και ειδικότερα στο ακριτικό Πωγώνι», υπογραμμίζει ο Στ. Καλογιάννης. 
Καταλήγοντας αφού αναφέρει ότι προκαλεί έκπληξη η σχετική πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών στη Θεσσαλονίκη αντί της Βελλάς, ερωτά την Υπουργό Παιδείας εάν προτίθεται να διασφαλίσει τη λειτουργία της ΑΕΑ Βελλάς. 
 Η παράταξη Ν. Γκόντα
Τη δυσφορία της για την πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να καταργηθεί η Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς εκφράζει με ανακοίνωσή η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία του Νίκου Γκόντα. «Αυτή η αψυχολόγητη και ακατανόητη ενέργεια της Συνόδου φέρνει ένα τεράστιο πλήγμα στην εκπαίδευση, η οποία αρκετά άλλα προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει», αναφέρει μεταξύ άλλων, χαιρετίζοντας στη συνέχεια «τη γενναία και σθεναρή στάση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, που δείχνει τη στάση που πρέπει να κρατήσουμε όλοι οι Ηπειρώτες έτσι ώστε να ανακληθεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου. {...}. Η όλη συμπεριφορά της Ιεράς Συνόδου προσβάλλει βάναυσα την πατρίδα των εθνικών ευεργετών».
Τέλος η Δημοτική παράταξη ζητά να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο.