Σταθερά ψηλός ο πληθυσμός τους 3.556 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σ’ ολόκληρη την Ήπειρο!

on .

PROSFYGES KATSIKAS LEOFOREIO

• Σταθερά ψηλός παραμένει ο πληθυσμός προσφύγων και αιτούντων ασύλου που διαμένουν αυτή τη στιγμή σε δομές φιλοξενίας αλλά και διαμερίσματα σε ολόκληρη την Ήπειρο. Ανέρχονται σε συνολικά 3.556 άτομα όπως προέκυψε από τα καταγραφόμενα στατιστικά στοιχεία για την περιοχή μας.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνεδρίασης που πραγματοποίησε η Αστική Ομάδα Εργασίας για ζητήματα δημογραφίας και κοινωνικής προστασίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, την οποία συντονίζει ο Δήμος Ιωαννιτών με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Στον χαιρετισμό του προς τους συμμετέχοντες εκπροσώπους των δημοσίων υπηρεσιών, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την προσήλωση όλων των εμπλεκομένων στην επίλυση των όποιων προκλήσεων και υπογράμμισε το εξαιρετικό κλίμα της συνεργασίας.

Στις εργασίες της Εργασίας συμμετείχαν εκτός από τον Δήμο Ιωαννιτών, εκπρόσωποι του Δήμου Ζίτσας, των Δομών Δολιανών - Αγ. Ελένης, Κατσικά και Φιλιππιάδας, του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων, του ΕΟΔΥ, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του EASO, των Παιδικών Χωριών SOS, καθώς και των Solidarity Now, ASB, ICSD, INTERSOS Hellas, ARSIS, GCR, όπως και του Κέντρου Νέων Ηπείρου.

Στόχος ο συντονισμός Κατά τη διαβούλευση της ομάδας εργασίας συζητήθηκαν επίσης η διασύνδεση και ο συντονισμός των κοινωνικών υπηρεσιών όμορων Δήμων, των εμπλεκόμενων φορέων που έχουν παρουσία στις Δομές φιλοξενίας με το Διαπολιτισμικό Κέντρο «Ακαδημία», καθώς, όπως τονίστηκε, ο ρόλος της «Ακαδημίας» είναι κομβικής σημασίας για την αποτελεσματική λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων.

Γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στην συνεδρίαση από την καταγραφή και διαβίβαση αιτημάτων της αφρικανικής κοινότητας της δομής Κατσικά προς τη διοίκηση της εν λόγω δομής και προς τον Δήμο Ιωαννιτών.