Καιρός πια ν’ ανοίξει και το Τελωνείο Μέρτζανης!

on .

TELONEIO

• Απολύτως αναγκαίο είναι το άνοιγμα όλων των μεθοριακών σταθμών με την Αλβανία, έπειτα από τόσους μήνες περιορισμών κατά τους οποίους το Τελωνείο της Κακαβιάς είχε επωμιστεί όλο το βάρος ως η μοναδική λειτουργούσα πύλη επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα.
Και καθώς το Μαυρομάτι άνοιξε, παρά τις όποιες αρχικές δυσλειτουργίες που θα επιλυθούν, απομένει το άνοιγμα και του Συνοριακού Σταθμού της Μέρτζανης στην Κόνιτσα ώστε να αποκατασταθούν πλήρως οι μετακινήσεις πολιτών και οι εμπορικές συναλλαγές και να αποφορτιστεί οριστικά η Κακαβιά.
Η επαναλειτουργία και του συγκεκριμένου Σταθμού έχει λογική βάση, όμως κι εδώ θα πρέπει να γίνει με τη λήψη αυστηρών υγειονομικών μέτρων, δηλαδή με ελέγχους από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που πρέπει να είναι συνεχείς ώστε να μην εισέρχονται στην περιοχή μας πολίτες θετικοί στον κορωνοϊό για να μην προκύψουν νέες εστίες διασποράς.

Ερώτηση στη Βουλή
Το θέμα του Τελωνείου Μέρτζανης έφεραν στη Βουλή με σχετική ερώτηση οι βουλευτές της Περιφέρειας Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, Όλγα Γεροβασίλη, Μάριος Κάτσης, Κώστας Μπάρκας και ο Τομεάρχης Εσωτερικών Κ. Ζαχαριάδης.
Οι βουλευτές επικαλούνται δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο των Ιωαννίνων, σύμφωνα με τα οποία καταγράφονται σημαντικά προβλήματα συνωστισμού στο Συνοριακό Σταθμό Κακαβιάς λόγω της μείωσης του ανώτατου ορίου ατόμων (400) που επιτρέπεται να εισέλθουν καθημερινά στη χώρα. Στα δημοσιεύματα γίνεται επίσης λόγος, όπως αναφέρουν, για επικείμενο άνοιγμα των Συνοριακών Σταθμών Μαυροματίου και Κρυσταλλοπηγής.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, άγνωστο παραμένει αν θα ανοίξει και ο Συνοριακός Σταθμός Μέρτζανης, κάτι που αποτελεί αίτημα του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, της Αστυνομικών Υπαλλήλων και της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας.
Λαμβάνοντας υπόψη πως ο καθορισμός του ανώτατου αριθμού εισερχομένων στη χώρα από το Συνοριακό Σταθμό Κακαβιάς έχει δημιουργήσει προβλήματα συνωστισμού, όπως και ότι το παρατεταμένο κλείσιμο του σταθμού Μέρτζανης δημιουργεί περεταίρω προβλήματα, τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στις εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους Υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας αν προτίθενται να ανοίξουν τον Σταθμό και σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε το άνοιγμά του να γίνει, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ