Προβλήματα με το «καλημέρα» στο Τελωνείο Μαυροματίου!

on .

TELONEIO MAYROMATIOY 1

• Προβλήματα και μάλιστα σοβαρά παρουσιάστηκαν χθες, πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου στη Θεσπρωτία, η οποία υπήρξε βασικό αίτημα όλων των τοπικών φορέων της περιοχής το τελευταίο διάστημα.
Το βασικότερο απ' όλα είναι ότι δεν μπορεί να περάσει κανείς τα σύνορα από τη γειτονική Αλβανία προς τη Θεσπρωτία, γιατί δεν έχει ενεργοποιηθεί από το ελληνικό κράτος το σύστημα PLF, που χωρίς τη συμπλήρωσή του, δεν γίνεται να μετακινηθούν οι πολίτες από την Αλβανία προς την Ελλάδα. Εξάλλου, μέχρι στιγμής δεν εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για τη διακίνηση φορτηγών με εμπορεύματα, οπότε η εμπορική δραστηριότητα γίνεται μόνο μέσω του μεθοριακού σταθμού της Κακαβιάς.
Το μόνο, που εξυπηρετεί το Μαυρομάτι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι η διέλευση αυτοκινήτων και ατόμων από την Ελλάδα προς την Αλβανία και όχι το αντίστροφο.

Ο Μάριος Κάτσης
Σχετική δήλωση έκανε χθες ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, ο οποίος χαρακτήρισε «φιάσκο» και «μπάχαλο» την κατάσταση, καλώντας τους αρμόδιους να «αφήσουν τους επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς κι αφού πρώτα δώσουν άμεσες λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πλήρης απουσία σχεδιασμού για την επαναλειτουργία του τελωνείου, ύστερα να απολογηθούν στην τοπική κοινωνία, στις επιχειρήσεις της περιοχής, και στα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, γι’ αυτό το μπάχαλο».

Nα δοθεί λύση!
Είναι δεδομένο ότι την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου παρατηρήθηκαν προβλήματα, καθώς, αν και αποφασίστηκε, κατόπιν πιέσεων διάφορων παραγόντων το άνοιγμά του, ύστερα από εννέα μήνες, που παρέμενε κλειστό, προέκυψαν αστοχίες. Ωστόσο αναμένεται τις επόμενες ώρες και ημέρες να δοθεί λύση στις εκκρεμότητες, αυτό τουλάχιστον ελπίζουμε, όπως η εγκατάσταση του συστήματος PLF, που θα επιτρέπει τη μετακίνηση πολιτών από Αλβανία προς την Ελλάδα, καθώς και η διέλευση φορτηγών με εμπορεύματα. Αλλιώς δεν θα έχει ουσιαστικό νόημα το άνοιγμα του Τελωνείου Μαυροματίου.
Η.Μ.