Η Παμβώτιδα δε μπορεί να παίζει το ρόλο… χωματερής!

on .

LIMNH DYTES KATHARISMOS 6 6 21

• Χίλια δεινά έχει υποστεί η λίμνη Παμβώτιδα απ’ τους ανθρώπους που ζουν δίπλα της, αρκετοί εκ των οποίων εξακολουθούν ακόμα και στις μέρες μας να τη βλέπουν ως χώρο όπου μπορούν να ξεφορτώνονται ό,τι θέλουν, από λύματα, μέχρι κάθε είδους σκουπίδια.

Αυτό επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά το Σάββατο στο πλαίσιο της δράσης που υλοποίησε η εθελοντική ομάδα των Paguristas σε συνεργασία με τον Δήμο, τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, την Κοινότητα Νήσου, αλλά και ομάδα δυτών από τα Σύβοτα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Στόχος της πρωτοβουλίας, η ευαισθητοποίηση της Γιαννιώτικης κοινωνίας για την ανάγκη προστασίας της λίμνης και του μοναδικού οικοσυστήματός της. Οι τέσσερις δύτες βούτηξαν στα νερά της, στο λιμανάκι παραπλεύρως της «Κυρά Φροσύνης» και δε χρειάστηκε να ψάξουν πολύ για ανασύρουν, συμβολικά, διάφορα αντικείμενα που κάποιοι πέταξαν εκεί, από σχοινιά και σωλήνες μέχρι… ένα παλιό σκουριασμένο μηχανάκι! Τα «ευρήματα» απομάκρυνε φορτηγάκι του Δήμου. Ωστόσο, έγινε σαφές ότι πρέπει κάποια στιγμή να πραγματοποιηθεί ένας συστηματικός καθαρισμός του βυθού της λίμνης, τουλάχιστον κατά μήκος της παραλίμνιας ζώνης από τον Μάτσικα μέχρι το «Δώδεκα».
Οι δηλώσεις
- Για ένα ξεκάθαρο μήνυμα εθελοντισμού με στόχο την προστασία όσων μας περιβάλλουν και ειδικά της λίμνης έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βασίλης Βλέτσας, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά την προχθεσινή δράση στην Παραλίμνιο. Όπως είπε, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει το περιβάλλον σε προτεραιότητα.
- Από πλευράς των Paguristass, το μέλος τους Παύλος Χήτας σημείωσε πως «το μήνυμα της πολυεπίπεδης δράσης είναι ένα, όλοι μαζί για τη σωτηρία της Παμβώτιδας», υπενθυμίζοντας πως η λίμνη είναι η καρδιά και ο πνεύμονας της πόλης μας.
- Ο Αλέξανδρος Μαρκέτος, υπεύθυνος του κέντρου καταδύσεων «Deep Blue Divers» από τα Σύβοτα δήλωσε έκπληκτος από τα αντικείμενα που η ομάδα του εντόπισε στον βυθό της λίμνης κάνοντας λόγο για μία δύσκολη επιχείρηση λόγω της θολότητας του νερού.
-Τέλος, η Πρόεδρος του Ν.Ο.Ι. Μάρθα Παλαιοπάνου σημείωσε πως η λίμνη είναι ο θησαυρός της πόλης και έχει ανάγκη την προστασία μας, προσθέτοντας πως οι αθλητές του Ομίλου σχεδόν καθημερινά βγάζουν απ’ το νερό διάφορα αντικείμενα, από πλαστικά κύπελλα καφέ μέχρι άδεια μπουκάλια… χλωρίνης!
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ