Κέντρο Ημέρας στα Γιάννενα για τους πάσχοντες από άνοια

on .

XERIA HLIKIOMENH KHFH

• Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη ατόμων που πάσχουν από άνοια λειτουργεί από χθες στα Γιάννενα, με υπεύθυνο φορέα την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (Ε.Ψ.Ε.Π.). Η δομή χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» με το ποσό των 670.383,33 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το Κέντρο Ημέρας στεγάζεται επί της οδού Αρχ. Μακαρίου, αρ. 11 (κτιριακό συγκρότημα ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι., ισόγεια γραφεία 122-123) και το ωράριο λειτουργίας του είναι 07:00 – 15:00 καθημερινά, εργάσιμες ημέρες.
Πρόκειται, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, για μία μονάδα ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας ατόμων με άνοια.
Η περιοχή ευθύνης του Κέντρου είναι ο Τομέας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας και αποτελεί μία από τις πέντε παρόμοιες δομές που αναπτύσσονται στη χώρα μας στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια.
Το Κέντρο, στο πλαίσιο της ολιστικής θεραπείας, φροντίδας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, παρέχει, σε πενθήμερη βάση, από τα εξειδικευμένα στελέχη της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας, υπηρεσίες σε ασθενείς με άνοια, σε φροντιστές, σε επαγγελματίες υγείας και στην κοινότητα, ώστε να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο η αυτονομία των ασθενών, καθυστερώντας ή και αποφεύγοντας την μεταφορά τους σε κάποιο ίδρυμα.
Επιπρόσθετα, σκοπός του είναι η αποφόρτιση των φροντιστών από το συναισθηματικό, οικονομικό και κοινωνικό βάρος της φροντίδας, αλλά και η εκπαίδευσή τους, καθώς επίσης και η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και η αγωγή της κοινότητας, όπως και η προώθηση της έρευνας στο πεδίο.

Οι βασικές υπηρεσίες
Η παροχή των υπηρεσιών του Κέντρου Ημέρας σε όλους τους ωφελούμενους από την λειτουργία του είναι δωρεάν. Βασικές υπηρεσίες είναι η διάγνωση – αξιολόγηση των ασθενών, φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες (ατομικές και ομαδικές), ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, ψυχολογική υποστήριξη και εκπαίδευση ασθενών και φροντιστών, τηλεφωνικές συνεδρίες, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της κοινότητας και άλλων επαγγελματιών υγείας - πρόνοιας. Η δομή είναι άμεσα διασυνδεδεμένη με τις λοιπές υπηρεσίες ψυχικής υγείας του ΤΟΨΥ Ιωαννίνων και γενικότερα της υπηρεσίες υγείας στην ευρύτερη περιοχή.
Στο Κέντρο Ημέρας απασχολούνται στελεχώνοντας την Θεραπευτική του Ομάδα, οκτώ επαγγελματίες με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, ήτοι επιστημονικός υπεύθυνος με ειδικότητα ψυχολόγος, νευρολόγος, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, ειδικός θεραπευτής - λογοθεραπευτής, φυσιοθεραπευτής, νοσηλευτής και ένας διοικητικός υπάλληλος. Επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας είναι η Κούλα Μαρία – Λαμπρινή, Ψυχολόγος.
Η ΠΘΟ συμπληρώνεται και υποστηρίζεται από εξωτερικούς συνεργάτες για την υλοποίηση πολύ ειδικών και εξειδικευμένων θεραπευτικών προγραμμάτων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες, αναφορικά με τη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας, καθημερινά (εργάσιμες ημέρες), ώρες 09:00 – 14:00, τόσο από την Μαρία – Λαμπρινή Κούλα, όσο και από τα άλλα μέλη - στελέχη της ΠΘΟ του Κέντρου Ημέρας (τηλ./fax: 26510-34200, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.epsep.gr).