«Θολό» παραμένει το τοπίο για τη χερσαία ζώνη Ηγουμενίτσας

on .

HGOYMENITSA PARALIA

• Δεν ξεκαθάρισε πλήρως το τοπίο από τα όσα ακούστηκαν στη διαδικτυακή σύσκεψη φορέων της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου σχετικά με την παραχώρηση στους Δήμους της χερσαίας ζώνης Ηγουμενίτσας και Σαγιάδας, ενόψει και της επικείμενης πώλησης του λιμανιού Ηγουμενίτσας.

Μεταξύ άλλων, κατατέθηκε πρόταση από τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο για κινητοποιήσεις σε περίπτωση, που δεν ανταποκριθεί άμεσα η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο κ. Λώλος πρότεινε, αν σε 20 ημέρες δεν υπάρξει έγγραφη δέσμευση των αρμοδίων για την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης, να γίνουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην περιοχή. 
Ειπώθηκε, πάντως, ότι υπάρχει η προφορική διαβεβαίωση (υπήρχε από το 2000 άλλωστε των εκάστοτε αρμοδίων) του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη ότι θα επιλυθεί το ζήτημα, αλλά την ίδια στιγμή η διαδικασία δεν προχωράει. Ωστόσο, ο Δήμαρχος επεσήμανε πως δεν είναι σίγουρος για τίποτε και δήλωσε, ανεξάρτητα από την κομματική του ταυτότητα, ότι είναι έτοιμος να αντιδράσει αν δεν υπάρξουν εξελίξεις. 
 Οι διεκδικήσεις
Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής σύσκεψης από διάφορους πολιτικούς παράγοντες και φορείς αναφέρθηκε ότι το πλαίσιο διεκδίκησης δεν είναι αποσαφηνισμένο πλήρως και εκφράστηκε διαφωνία για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Ηγουμενίτσας, η οποία ωστόσο έχει δρομολογηθεί και δεν απομένουν παρά οι τυπικές διαδικασίες για την ολοκλήρωσή της. 
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας τόνισε ότι διεκδικείται  να αποδοθούν το τμήμα της χερσαίας ζώνης από το παλαιό τελωνείο έως και το Μακρυγιάλι (συμπεριλαμβανομένων και των γηπέδων τένις), ο χώρος του πάρκινγκ και του παλαιού τελωνείου, ο κεντρικός παραλιακός δρόμος (οδός Αγίων Αποστόλων), τα τμήματα της χερσαίας ζώνης των παραλιακών θαλάσσιων μετώπων Πλαταριάς και Συβότων.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς υπογράμμισε ότι ο Δήμος του ζητάει την απόδοση του αλιευτικού καταφυγίου στο πίσω μέρος της παράλιας ζώνης Σαγιάδας, όπως και τμήματος μπροστά από το τουριστικό καταφύγιο του χωριού. 
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Βασίλης Γιόγιακας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, λέγοντας ότι «δεν έχει τελειώσει τίποτα, βρισκόμαστε ακόμη σε συζήτηση» και συμφώνησε με τις προτάσεις των Δήμων Ηγουμενίτσας και Σαγιάδας, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης τόνισε ότι το κρίσιμο είναι ότι ιδιωτικοποιείται το λιμάνι Ηγουμενίτσας, κάτι, που συνεπάγεται πως η χερσαία ζώνη θα διαχειρίζεται από ιδιώτες, οι οποίοι, όπως ανέφερε, θα κάνουν κουμάντο στην Ηγουμενίτσα και μίλησε για παλινωδία των στελεχών της Ν.Δ..
 «Τελειωμένο το θέμα...»
Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης επικαλέστηκε διαβεβαίωση του Υπουργού Ναυτιλίας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ο κ. Πλακιωτάκης μου είπε στο τηλέφωνο πριν από λίγο ότι το θέμα είναι τελειωμένο, θα αποδοθεί η χερσαία ζώνη, όλα τα άλλα είναι κουβέντες». 
Από τη δική του πλευρά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗΓ Θανάσης Πορφύρης υπογράμμισε ότι «θέλουμε να αποδοθούν όλα νόμιμα στην τοπική κοινωνία, ώστε να μην υπάρξει ούτε ένα μελανό σημείο και αυτό θα γίνει με τη νομιμοποίηση των  προσχώσεων» και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, οι απαραίτητοι νόμοι για τις διαδικασίες αποχαρακτηρισμού της χερσαίας ζώνης». 
 Οι συμμετέχοντες
Στη σύσκεψη, που προκάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, συμμετείχαν εκτός των παραπάνω ο Δήμαρχος Παραμυθιάς Γιάννης Καραγιάννης,   η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταυρούλα Μπραΐμη, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αλκιβιάδης Λάμπρου,  ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Μάκης Κιάμος, οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Δήμο Ηγουμενίτσας, εκπρόσωποι περιφερειακών παρατάξεων, συνδικαλιστικών φορέων, του εμπορικού κόσμου, πρώην δήμαρχοι Ηγουμενίτσας κ.ά..
Δεν συμμετείχε ο πρώην υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, ο οποίος στο μήνυμα, που έστειλε, ανέφερε ότι είχε σύσκεψη ως Πρόεδρος της ΕΤΑΔ και διευκρίνισε ότι με αυτή του την ιδιότητα δεν έχει εμπλοκή στο θέμα της χερσαίας ζώνης.
Η.Μ.