Ν/Σ για τα ζώα συντροφιάς: Το ΥΠΕΣ αγνόησε την πλειοψηφία των αντιρρήσεων

on .

Tzoufi Zwa Syntrofias

• Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη συναντήθηκε με επιστημονικούς φορείς της Ηπείρου.
Κατά τη συζήτηση με τους Θεόδωρο Χόβολο (πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου), Δημήτρη Χρυσοχόου (μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων) και την Ηλιάνα Τσολιού (μέλος του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ & αντιπρόεδρο του τοπικού παραρτήματος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου), παρουσιάστηκαν οι απόψεις των φορέων και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της βουλευτού εκφράστηκαν επιφυλάξεις, ενώ τονίστηκε πως το υπουργείο Εσωτερικών αγνόησε την πλειοψηφία των αντιρρήσεων κατά τη διαβούλευση του σχεδίου νόμου.
Στις αντιρρήσεις περιλαμβάνεται η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς αναμένεται να προσθέσει γραφειοκρατικά εμπόδια στη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς, όπως και να δυσκολέψει την πραγματοποίηση απαραίτητων ελέγχων.
Επίσης η μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων (π.χ.: προστασία, ευζωία και διαχείριση των ζώων συντροφιάς) από τους Δήμους σε φιλοζωικές οργανώσεις, ΜΚΟ και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Σύμφωνα με την βουλευτή οι επιστημονικοί φορείς επισημαίνουν ότι η απόφαση για υποχρεωτική στείρωση των ζώων στερείται κάθε ουσιαστικής επιστημονικής και νομικής τεκμηρίωσης.