Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δρυμούς, δάση και δασύλλια

on .

DASOS FRONTZOY DROMOS

• Η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και μηχανημάτων καθώς και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός τέθηκε σε ισχύ με απόφαση του Περιφερειάρχη και Προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Αλέκου Καχριμάνη. Η απόφαση θα ισχύσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και αφορά στο διάστημα από την δύση του ηλίου μέχρι 6ης πρωινής.

Στα Γιάννενα
Όσον αφορά στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, η απαγόρευση ισχύει στους Εθνικούς Δρυμούς του Νομού και στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Ιωαννίνων. Δηλαδή, σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές των Δημοσίων και Δημοτικών δασών των Κοινοτήτων Τσεπελόβου, Σκαμνελίου, Ηλιοχωρίου, Βρυσοχωρίου και Λάϊστας του Δήμου Ζαγορίου εκτός της οδού από διασταύρωση Μελισσόπετρας προς Ράχη Πιστρίτσιος και Ράχη Μόρφας. Επίσης, σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου Ιωαννίνων, καθώς και σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου του λόφου Κοινότητας Αβγού και σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του καταφυγίου Θηραμάτων «Κουπάκια» του Δήμου Δωδώνης.
Η απόφαση Καχριμάνη περιλαμβάνει ακόμα τις δασικές οδούς Γκουφολάσα - Φασούλι - Μπαλντινίσιο της Κοινότητας Μακρίνου και Καστανώνας Παλιοκαρυά Πέντε Αδέλφια της Κοινότητας Καστανώνα του Δήμου Ζαγορίου, το οδικό δασικό δίκτυο του ελατοδάσους Πετροβουνίου του Δήμου Β. Τζουμέρκων, το Δασύλλιο Νήσου Ιωαννίνων και τον αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης.

Κόνιτσα, Μέτσοβο, Ζίτσα
- Όσον αφορά στην περιοχή του Δασαρχείου Κόνιτσας, η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορά σε: Ράχη Σουσνίτσας- Πέτρα Κώτσιου, Εικόνισμα Γιάκα-Ντρόχαλα, Αυχένας Καρατζίμα- Σαρπούνη, Ζάρος- Παναγιά- Μοναστήρι, Εικόνισμα Πηγής- Γαϊδουροχώραφα- Αυχένας Τάτσαινας, Πουρνιά- Πάτωμα, Καστανέα- Ανάληψη, Λαγκάδα- Προφ. Ηλίας Φούρκας, Πυρσόγιαννη προς Παναγιά – Λουτρά Αμαράντου, Γοργοπόταμος – θέση Λιόκου – Αετομηλίτσα του Δήμου Κόνιτσας.
-Στην περιοχή του Δασαρχείου Μετσόβου η απαγόρευση ισχύει στις οδούς Τόκα – Βακαράτσα και Σαλατούρα – Βακαράτσα του Δήμου Ζαγορίου και σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές του Δημοσίου και Δημοτικού Δάσους της Κοινότητας Βοβούσας πλην των οδών προς Περιβόλι και προς Ράχη Πιστρίτσιος – Μελισσόπετρας – Λάϊστα.
- Τέλος, στην περιοχή του Δήμου Ζίτσας η απαφγόρευση αφορά σε: Κοινότητα Ελεούσας, sτον αγροτικό δρόμο όπισθεν της εκκλησίας Προφήτη Ηλία, Κοινότητα Ροδοτοπίου, στο οδικό δίκτυο εντός του περιφραγμένου δασυλλίου στο λόφο Γορότσας,, στο οδικό δίκτυο από ΒΙΠΕ ΤΟΛ (παλαιά άσφαλτος) έως περιοχή Γκρεμίδα και στο οδικό δίκτυο από οικία Λούμη Ιωάννη έως κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

***
Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων καθώς και τα οχήματα παροχής βοήθειας, όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων όταν εκτελούν υπηρεσία και των εθελοντικών ομάδων – οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας μετά από εντολή των Πυροσβεστικών υπηρεσιών όταν και όπου χρειαστούν.