«Χρυσή ευκαιρία» για άνεργους νέους η απασχόληση με τα αρωματικά φυτά!

on .

AROMATIKA FYTA

• Δεκάδες είδη αρωματικών φυτών και φαρμακευτικών βοτάνων, γνωστών από την αρχαιότητα, φύονται σε όλη την Ήπειρο και ειδικά στα βουνά της.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει ακόμα στην περιοχή μας οργανωμένη παραγωγική βάση, ούτε επαρκείς υποδομές επεξεργασίας και τυποποίησης τέτοιων φυτών.
Γίνονται όμως βήματα τελευταία σε τοπικό επίπεδο με πρωταγωνιστές Δήμους που βλέπουν ότι ο συγκεκριμένος τομέας έχει ευοίωνες προοπτικές και μπορεί να δώσει διέξοδο από την ανεργία σε εκατοντάδες πολίτες, κυρίως νεότερων ηλικιών. Ήδη ο Δήμος Ζίτσας έχει αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της προώθησης καλλιεργειών αυτού του είδους, ενώ στον «χορό» μπαίνει πλέον και ο Δήμος Ιωαννιτών αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Έτσι, το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν στα Γιάννενα δύο προγράμματα κατάρτισης με αντικείμενο την καλλιέργεια και εμπορία αρωματικών και φαρμακευτικών βοτάνων, για τα οποία ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων.

Κατάλληλες οι συνθήκες!
Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες στην Ήπειρο και ειδικότερα στον Νομό Ιωαννίνων ενδείκνυνται για την καλλιέργεια των περισσότερων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι ενδημικά είδη στη χώρα μας, κατάλληλα για τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, φυσικά, τα φυτά αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν και σε πιο πεδινές περιοχές, όπως το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων με σκοπό την παραγωγή αιθέριων ελαίων και τη συγκομιδή αποξηραμένων φύλλων και ανθέων.
Τα περισσότερα δε κέρδη αποφέρει η παραγωγή βιολογικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και κυρίως η μεταποίησή τους σε μορφές που αξιοποιούνται δευτερογενώς από τη βιομηχανία των φαρμάκων και των καλλυντικών.
Πέρα από το τσάι και τη ρίγανη ή το «λουλούδι του Δαρβίνου» που απαντά κανείς συχνά στα βουνά μας, τα οποία μάλιστα μπαίνουν κάθε χρόνο στο «στόχαστρο» Αλβανών, που τα μαζεύουν σε μεγάλες ποσότητες και τα εμπορεύονται στη χώρα τους, σημαντικές προοπτικές τα επόμενα χρόνια μπορούν να έχουν ως καλλιέργειες φυτά όπως το δενδρολίβανο, ο κρόκος, η μέντα, ο δυόσμος, το φασκόμηλο, ο βασιλικός κ.α..

Διέξοδος για ανέργους
Οι προοπτικές για εξασφάλιση ενός καλού εισοδήματος από την καλλιέργεια αρωματικών φυτών είναι ευοίωνες, εκτάσεις διαθέσιμες υπάρχουν σε αφθονία στα ορεινά και ημιορεινά της περιοχής μας, προγράμματα κατάρτισης υλοποιούνται τελευταία σε επίπεδο Δήμων, η Πολιτεία στηρίζει με χρηματοδοτικά προγράμματα..., Υπάρχουν λοιπόν κίνητρα για νέους κυρίως Γιαννιώτες και όχι μόνο να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο κλάδο του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.
Αυτή φαντάζει ως μία καλή διέξοδος από την ανεργία η οποία μαστίζει και τον τόπο μας και έγινε μάλιστα ακόμα πιο έντονη εξαιτίας της πανδημίας. Φυσικά, κανείς δεν λέει ότι η αγροτική ζωή και απασχόληση είναι εύκολη, όμως με σύστημα, επιμονή και δουλειά μπορεί κανείς να λύσει διά παντός το πρόβλημα διαβίωσής του. Υπάρχουν, εξάλλου, ήδη παραδείγματα συμπολιτών μας που δραστηριοποιούνται επιτυχημένα στον τομέα της καλλιέργειας αρωματικών φυτών και φαρμακευτικών βοτάνων.

Προγράμματα κατάρτισης
Δεκάδες Γιαννιώτες ηλικίας έως 60 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτιστούν στον τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών μέσω των δύο ολοκληρωμένων προγραμμάτων που θα υλοποιήσει ο Δήμος Ιωαννίνων σε συνεργασία με το τοπικό ΚΕΚ του ΟΑΕΔ. Τα προγράμματα θα είναι διάρκειας 295 ωρών και θα λειτουργήσουν σε δύο τμήματα των 25 ατόμων που θα διαμορφωθούν με βάση τα μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Οι θεματικές ενότητες στις οποίες χωρίζονται είναι: Καλλιέργεια αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών, Συλλογή, επεξεργασία και μεταποίηση αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών, Τυποποίηση αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών – Εθνικές και Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας – Μάρκετινγκ πώληση προϊόντων αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών και Ηλεκτρονικό εμπόριο – Νέες τεχνικές πωλήσεων.

Χωρίς επίδομα...
Το πόσο σημαντικά είναι τα συγκεκριμένα προγράμματα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι καταρτιζόμενοι δεν θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ η συμμετοχή τους στην κατάρτιση είναι υποχρεωτική!
Η επιλογή θα γίνει από τον Δήμο σύμφωνα με το προφίλ των καταρτιζομένων και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Μαζί με την αίτηση πρέπει να υποβάλλουν ως δικαιολογητικά αποδεικτικό εντοπιότητας, κάρτα ανεργίας, έντυπο Ε9 και φωτοαντίγραφο της αστυνομικής τους ταυτότητας.

Υποβολή αιτήσεων
Οι αιτήσεις για τα δύο προγράμματα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., σε ένα αρχείο με την ονομασία ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ / ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ» και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά το αργότερο έως την Παρασκευή 4 Ιουνίου και ώρα 14:30. Η αίτηση συμμετοχής πρέπει απαραιτήτως να εμφανίζεται υπογεγραμμένη με φυσική παρουσία ενώ ανυπόγραφες αιτήσεις δεν θα γίνονται δεκτές, σύμφωνα με τον Δήμο.