Δεν υπάρχουν άλλα κονδύλια στον «αέρα» 4.000 επιχειρήσεις!

on .

agora

• Δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντική η χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες και άφηναν εκτός σχεδόν 4.000 μικρομεσαίους!
Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλές επιχειρήσεις που υπολόγιζαν στην ενίσχυση αυτή έμειναν στον «αέρα», γι’ αυτό και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων ζήτησε να ληφθούν πρωτοβουλίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί επιπρόσθετη επιχορήγηση που θα μπορούσε να καλύψει εάν όχι όλες, ένα σημαντικό αριθμό αυτών.
Ωστόσο, όπως έγινε χθες γνωστό, στο αίτημα που υπέβαλλε ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης προς το αρμόδιο Υπουργείο για αύξηση του διατιθέμενου ποσού, υπήρξε αρνητική απάντηση, ελλείψει διαθέσιμων πόρων! Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι τοπικές αρχές θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια εξεύρεσης πόρων, πιέζοντας τα αρμόδια υπουργεία.

Περιμένοντας το email…
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάρτηση των Τεχνικών Δελτίων των εγκεκριμένων έργων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων των επιχειρήσεων που δικαιούνται αποζημίωσης στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ ως πληγείσες από την πανδημία Covid-19.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα εκδοθεί η τελική απόφαση, η οποία θα κοινοποιηθεί στους δικαιούχους με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Όπως αναφέρει η Περιφέρεια για τις επιχειρήσεις που δεν αξιολογήθηκαν, η αξιολόγηση των προτάσεων διακόπηκε όταν καλύφθηκε το διατιθέμενο ποσό των 45.000.000 ευρώ, ήτοι σε κατώτατη βάση βαθμολογίας το 19.45. Στη συνέχεια διευκρινίζει ότι ο πίνακας με τις εγκεκριμένες μη χρηματοδοτούμενες όμως αιτήσεις συντάχθηκε με επιχειρήσεις οι οποίες αρχικά υποβλήθηκαν από τους επενδυτές με βαθμολογία μεγαλύτερη του 19,45, μετά όμως τη διόρθωση των κριτηρίων με βάση τα υποβληθέντα από τους επενδυτές αρχεία στο ΠΣΚΕ διαμορφώθηκαν σε βαθμό κάτω του 19,45.
«Ανεξάρτητα όλων αυτών, πρέπει να επισημανθεί ότι η επιλογή της Περιφερειακής Αρχής να τεθεί στην Ήπειρο ανώτατο όριο επιχορήγησης το ποσό των 15.000 ευρώ, δίνει τη δυνατότητα ενίσχυσης πολύ περισσότερων επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες Περιφέρειες που είχαν θέσει ανώτερα όρια χρηματοδότησης», τονίζεται στη χθεσινή ανακοίνωση.

Ο Εμπορικός Σύλλογος
Στον αποκλεισμό των περίπου μισών αιτήσεων απ’ όσες έγιναν για το πρόγραμμα της Περιφέρειας αναφέρεται με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή έγκαιρα είχε ζητήσει «να αλλάξουν οι όροι του προγράμματος, να αλλάξει ο προσανατολισμός και να μοριοδοτηθούν με προτεραιότητα οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ. Αυτοί που έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη στήριξης».
Και μεταξύ άλλων ζητά «να παρθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης δίνοντας προτεραιότητα σ´ αυτούς που έχουν κάτω από 12.000 εισόδημα όπως επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων, ο τρέχων κύκλος της "επιστρεπτέας προκαταβολής" να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος, διαγραφή σημαντικού τμήματος των χρεών παλιών και νέων προς την εφορία και τις τράπεζες, μείωση της φορολογίας, επανένταξη στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος».