Η πανδημία έφερε προβλήματα και στους κυνηγετικούς φορείς!

on .

KYNHGOS OPLO SKYLI

• Δύσκολος και για τον κυνηγετικό κόσμο της Ηπείρου ήταν ο φετινός χειμώνας με βασικότερο πρόβλημα τις απαγορεύσεις μετακινήσεων εξαιτίας των οποίων οι κυνηγετικές οργανώσεις έχασαν μεγάλα έσοδα καθώς δεν εκδόθηκαν χιλιάδες άδειες θήρας.
Αυτό και μία σειρά από άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ που σχετίζονται με την άσκηση της θήρας, αλλά και με τη λειτουργία των κυνηγετικών φορέων, τέθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή Ιωαννίνων Γιώργο Αμυρά, από τον οποίο ζήτησαν συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις.

Κυνήγι στον Αμβρακικό
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε΄ ΚΟΗ Νίκος Παπαγρηγορίου και ο Ταμίας Χαράλαμπος Μπρέχας συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη με τον Γ. Αμυρά και τους συνεργάτες του Ανθούλα Αναγνωστοπούλου και Γιάννη Λάιο.
Πρώτο θέμα στην «ατζέντα» το αίτημα της Ομοσπονδίας για παράταση της άσκησης θήρας στον Αμβρακικό, καθώς, όπως ανέφεραν τα μέλη της, παρήλθε το διάστημα του ενός έτους της προηγούμενης παράτασης.
Παράλληλα, η Ε’ ΚΟΗ επανέφερε το αίτημα να επιτραπεί η άσκηση της θήρας σε μία ακόμη ζώνη, στην περιοχή της Βίγλας, για το οποίο έχουν εισηγηθεί θετικά οι αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας.

Άλλα θέματα
Εξάλλου, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η Διοίκηση της Ε’ ΚΟΗ έθεσε στον Υφυπουργό τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που προκάλεσαν οι αποφάσεις περιορισμού των μετακινήσεων για την άσκηση θήρας, λόγω των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού, καθώς δεν εκδόθηκαν χιλιάδες άδειες θήρας σε όλη τη χώρα, ζητώντας την ενίσχυση των κυνηγετικών οργανώσεων, για τη στήριξη και απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.
Σημειώνεται ότι πάγιο αίτημα της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας αποτελεί η ενίσχυση της Θηροφυλακής μέσα από το «Πράσινο Ταμείο».
Ακόμη, ζητήθηκε από τον κ. Αμυρά να υπογραφεί η νέα Ρυθμιστική Απόφαση για την περίοδο θήρας το συντομότερο δυνατό, ώστε να δοθεί το περιθώριο στις κυνηγετικές οργανώσεις, να προετοιμαστούν.
Στη συζήτηση επίσης, το Δ.Σ. της Ε’ ΚΟΗ έθεσε υπόψη του και το αίτημα επανεξέτασης του περιεχομένου του Σχεδίου Νόμου για τα «ζώα συντροφιάς», σε σχέση τουλάχιστον με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και προβλέπουν πέραν των άλλων και την υποχρεωτική στείρωση και των κυνηγετικών σκύλων.
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία έχει ήδη διατυπώσει τις ενστάσεις της στους καθ΄ ύλην αρμόδιους, αλλά αναμένει και την ανάρτηση του Σχεδίου σε δημόσια διαβούλευση, όπου και θα τοποθετηθεί επισήμως.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Αμυράς δεσμεύτηκε πως σύντομα θα ενημερώσει την Ομοσπονδία για τις θέσεις του υπουργείου, με τη Διοίκησή της να τον ευχαριστεί και δημόσια «για την άριστη συνεργασία μέχρι σήμερα και για τη διάθεσή του, να συμβάλλει στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων του, στην επίλυση ζητημάτων που απασχολούν την κυνηγετική οικογένεια στο σύνολό της».